Založ si blog

Prečo sa nechám zaočkovať

Očkovanie vakcínou… Tieto slová získali v posledných dňoch veľmi čudný význam v súvislosti s „hnusobou“, ochorením Covid-19. Okrem jeho pôvodného zmyslu – prevencie pred chorobami – sa naň nabalila celá kopa informácií, ktoré sa nebojím označiť prívlastom konšpiračné.

Patrím medzi tých 5% obyvateľov našej krásnej domoviny, ktorí sa každoročne nechávajú zaočkovať proti chrípke. A už veľmi dlho som nezažil jej nepríjemný dotyk. Napriek tomu, že vakcína ani zďaleka nie je stopercentná, jej účinok závisí vo veľkej miere od toho, ako sa jej výrobcom zadarí správne namixovať vhodný koktail pre expresne mutujúci chrípkový vírus.

Nezažil som ani žiadne vedľajšie účinky vakcíny. Teda to, čoho sa verejnosť v súvislosti s anticovidovou vakcínou obáva. Akosi sa však vyhýbame tej informácii, že takmer každý liek má vedľajšie účinky. Prečítajte si napríklad príbalový leták voľne predajného Paralenu, všedného lieku používaného pri virózach. Dozviete sa, že medzi vedľajšie účinky (síce veľmi zriedkavé) patrí aj anafylaktický šok. Niečo, čo vás môže do hrobu poslať priam expresne. Vedľajšie účinky majú aj lekárske zákroky, ani predoperačné vyšetrenie pred banálnou operáciou slepého čreva vás nedokáže ochrániť pred drobným rizikom, že z celkovej anestézy sa už nepreberiete.

Ale späť k očkovaniu – každý z nás ich už zažil množstvo. Teda takmer každý, pretože súčasná móda velí mladým mamičkám chrániť svoje ratolesti pred očkovaním rovnako urputne, ako pred škorpiónmi. Pamäť je, krátka, ignorujeme fakt, že očkovaniu sa podarilo vyhubiť množstvo vážnych nemocí, ešte nedávno celkom bežných. Nepoznáme mozgovú obrnu, čierny kašeľ, tuberkulózu, mumps… Dodám, že je to vďaka vakcínam vyrábaným technológiami a technologickými postupmi spred (napríklad) 70 rokov.

Doba pokročila. A aj my sme pokročili, vďaka lavíne informácií sme ochotní toto všetko hodiť za hlavu. Pretože sa vraj vystavujeme akémusi riziku. Tomu riziku, ktoré je popísané v príbalovom letáku každej vakcíny rovnako, ako pri pravidelne užívaných liekoch. Riziku, ktoré je mizivé v porovnaní s jazdou v aute. Neveríte? Nuž – v autách zahynulo vlani na slovenských cestách 229 ľudí, ťažko zranených bolo 1272, ľahkých zranení sme napočítali 5643. Myslíte si, že ľubovoľná vakcína sa dokáže prebojovať k podobným úspechom?

Očkovanie aj vakcína sú apolitické. Napriek tomu, že mnohí sa z nich snažia robiť politikum. Tento blog nepíšem preto, aby som sa postavil na stranu akejkoľvek politickej strany, alebo aby som sa urobil pekným v niečích očiach. Ani preto, aby som podporil nejakú farmakologickú firmu. Píšem ho len preto, aby som prezentoval svoj vlastný prístup ku zdraviu. So všetkými plusmi i mínusmi, ktoré z toho prístupu vyplývajú.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1908510x
Priemerná čítanosť článkov: 5243x

Autor blogu