Založ si blog

Lebomedveď

Dajako sa nám to premedveďovalo. Televízia plná medveďov, noviny plné medveďov, sociálne siete plné medveďov. Medvedie správy plné hystérie, prípadne sarkazmov na tému „medveď vegetarián“. Racionálne názory patria medzi „marginalizované skupiny“ a sú buď vysmievané, alebo zavalené a udusené názormi opačnými.

Ako je to vlastne?

Medveď je oddávna obyvateľom slovenských lesov. A oddávna sa dostáva do konfliktu s človekom, pôvodne ako hrozba pre ovčie čriedy a včelie úle. Hospodárske škody, ktoré spôsoboval, boli prvotnou príčinou na decimáciu jeho populácie. Dotiahli sme to do stavu, keď bol medveď odrazu extrémne zriedkavým tvorom. Viedlo to k ochrane medveďov – a skončilo to opačným extrémom. Medveďov je po rokoch odrazu priveľa… Dopadli sme podobne, ako pri extrémne prísnej ochrane kormoránov. Ich prirodzený nepriateľ – líška, bol hubený masovo a takmer nič nebránilo kormoránom bez prirodzeného nepriateľa likvidovať (tiež masovo) stavy rýb v slovenských tokoch, jazerách, či rybníkoch.

Medveď sa sťahuje bližšie k ľudským obydliam. Dôvod je celkom jednoduchý a známe sú aj jeho príčiny. Tak po poriadku:

  • medveďov je priveľa, dôvodom je jednak jeho neprimeraná ochrana a druhak meniace sa klimatické podmienky, ktoré prajú jeho množeniu. Prirodzené regulátory, medzi ktoré patrí napríklad likvidácia medvedích mláďat starým samcom, zjavne nepostačujú
  • premnožený medveď potrebuje potravu a jej prirodzené zdroje premnožené nie sú
  • premnožený medveď potrebuje životný priestor, ktorý tiež nie je premnožený
  • podmienky pre častejší stret človeka s medveďom vytvárame my. Len my a nik iný! Plníme kontajnery potravinami, ktoré medvede lákajú. Sadíme na poliach plodiny, ktorými sa medvedie vykrmujú. Rozťahujeme sa v lesoch, ktoré sú pre medvede domovom, a vytláčame ich tak z ich prirodzeného prostredia
  • a potom sa čudujeme, roníme slzy pri atakoch medveďov na ľudí a reveme zabiť, zabiť, zabiť…

Každý stret medveďa s človekom sa okamžite objaví v médiách. Včera som si prečítal, že od začiatku roka došlo „až“ k ôsmim stretom človeka a medveďa. Suverénne najpopulárnejší je prípad medveďa z Liptovského Mikuláša, o ktorom je k dispozícii úžasné video ako medveďa naháňa ktosi na aute a medveď pri úteku pred ním napadne tých, čo mu stoja v ceste. Som zvedavý čo by robil ľubovoľný občan Liptovského Mikuláša, keby ho tiež ktosi prenasledoval autom a z jeho úteku by si vyrábal video.

História stretov človeka s medveďom je v drvivej väčšine prípadov nekonfliktná. Zvyčajne sa končí tak, že obe strany sa otočia a idú si po svojom. Áno, sú aj zranenia, dokonca smrť. Až do vlanajška sme však neregistrovali žiadnu smrť človeka zapríčinenú medveďom, zranení bolo viac. Medveďov zabitých človekom sme registrovali stovky.

Prečo označujem súčasný stav za hystériu? Nuž, lebo medveď… Lebo ročne registrujeme na našich cestách viac ako 200 úmrtí zapríčinených človekom (a tisícky ťažkých zranení…) a nik kvôli tomu vinníkov nestrieľa. OK, poviete si – ale to je niečo iné. Tak sa skúsim spýtať inak – ktorý tvor má na svedomí najviac ľudských úmrtí? Možno si spomeniete na prípady, keď človeka dotrhal pes, dokopal kôň, alebo zabil býk. Ale čo takto sršeň, osa, alebo milá pracovitá včielka medonosná? Medveď je oproti nim babrák, na anafylaktický šok zapríčinený bodavým hmyzom zomrú ročne desiatky ľudí.

Problém lebovčela alebo leboosa však nik nerozmazáva v médiách, tam sú mŕtvi číslom, ktoré sa vyskytuje iba v štatistikách. Ku ktorým sa dá dopátrať len veľmi ťažko.

Možno sa ma dakto spýta na postup, ktorý by medvedí problém riešil. Nuž, jedno riešenie by som mal. Zásahové tímy nepoužívať na likvidáciu medveďov, ale na ich kastráciu – veď medveďa vraj vždy najskôr uspia a nič by im nebránilo použiť namiesto smrtiacej injekcie malý chirurgický zákrok. Je to riešenie pomalšie a vhodné pre trpezlivejších, no oveľa humánnejšie.

Teším sa na diskusiu!

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

teplomer, horúčavy, pes

Pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

Fico, Blaha

Iniciatíva Munícia pre Ukrajinu vyzvala Fica, aby zdvojnásobil vyzbieranú sumu

29.04.2024 19:36

Zároveň premiéra vyzvali, aby sa jasne vyjadril a prehodnotil svoj postoj k českej iniciatíve.

Filip Kuffa

Demokrati namietajú účasť Gregora Kuffu na rokovaniach, jeho brat hovorí o výmysloch

29.04.2024 18:56

Ako príklad uviedla mimoparlamentná strana rokovanie k návštevnému poriadku Tatranského národného parku.

2024-04-26 slnko v sieti 007 foto zdenko hanout

Šéf Rady RTVS označil galavečer Slnko v sieti za politický míting opozície

29.04.2024 18:16

Igor Gallo pripomenul, že RTVS ako vysielateľ galavečera nesie v zmysle platnej legislatívy objektívnu zodpovednosť za obsah priameho prenosu.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1911563x
Priemerná čítanosť článkov: 5252x

Autor blogu