Založ si blog

Abstinenčný syndróm mienkotvorných médií

Čo sa stalo s mainstreamom? Zdá sa byť akýsi neistý, akoby stratil témy. Nuž, odišlo mu z javiska meno, ktoré bolo dovtedy najčastejšie používaným slovom v printových médiách: Fico.

Dokiaľ bol predsedom vlády, tak to bolo jednoduché. Niektorý z vychytených opozičníkov tlačovobesedového typu vylovil kauzu, v ktorej figuroval ktosi, kto minule vystupoval na električkovej zastávke Súmračná, označil ho (veľmi logicky) za človeka blízkeho Smeru a kto je na čele tejto strany? Nuž, Fico… A už to ficalo, vlastne fičalo. Fico sem, Fico tam, jupííí!

Ale dnes? Premiérom je Pellegrini a ten nie je zaujímavý. Napriek tomu (alebo práve preto), že abslovoval viacero významných zahraničných ciest, predovšetkým v Nemecku. Napriek tomu (alebo práve preto), že vo vláde je pokoj a maká tak, ako má. Tak teda je nutné oprášiť mediálne oveľa zaujímavejšie Ficovo meno a strieľať doňho hlava-nehlava aj muníciou priťažkou i pre bulvár. Uvediem pár príkladov z titulkov denníka SME, výber bol robený len za niekoľko posledných dní:

Fico v strachu z Pellegriniho pôsobí komicky a šliape si po jazyku

Fico neodišiel, stále chce škodiť

Apel na slušnosť je pre politikov ako Fico iba na smiech

Písať o tom, že v samotných článkoch (aj bez ficovských titulkov) sa toho nájde oveľa viac, je zbytočné. Trebárs chytanie za slovíčka, úvahy o pochmúrnych perspektívach Smeru pod vedením diktátora, o jeho duševnom rozpoložení, či dokonca pokusy o psychiatrické analýzy.

Skrátka typický abstinenčný syndróm. Jeho príznaky sa objavujú vždy, keď droga, od ktorej je človek závislý (v našom prípade ide o závislosť na Ficovi), je úplne vysadená, alebo je jej dávka znížená. Akútna fáza trvá nejakých 7-10 dní, toto už možno majú médiá za sebou. No po akútnej fáze je vraj možné niekoľko mesiacov pozorovať kolísavosť nálad, podráždenosť, či poruchy spánku. A dodajme i to, že tento typ závislosti je neliečiteľný a potecionálnym závisláckym feťákom zostáva človek – alebo v našom prípade médium – po celý zvyšok života.

Je Zem naozaj guľa?

05.05.2024

Na verejnosť ktosi vytiahol čosi o guľatosti našej rodnej planéty. A pánovi Lukášovi Machalovi ten ktosi prisudzuje tvrdenie, že Zem nie je guľatá. Kto je to ten ktosi? Nuž, médiá hlavného prúdu, takzvaný mainstream… Nechcem sa púšťať do diskusie ako pán Machala myslel svoje výroky. Aj keď si myslím, že išlo skôr o nešikovné prirovnania a o výzvu na [...]

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Väzenie / Väznica / Cela /

Najviac väzňov v SR malo dokončené len úplné základné vzdelanie

05.05.2024 12:13

Celkovo sa v slovenských ústavoch k 31. decembru 2023 nachádzalo 8 305 odsúdených osôb a 1 419 obvinených osôb.

EU Dollar Euro Parity Explainer

Lídri susedných štátov svoje sľuby o eure nesplnili. Kedy Slováci prestanú platiť korunou, forintom a zlotým?

05.05.2024 11:27

Politici v Česku, Poľsku a Maďarsku mali ambiciózne plány s prijatím spoločnej európskej meny. Zostalo pri kvetnatých rečiach. Ako to vyzerá teraz?

Partizánske / Prietrž mračien / Potopa / Pes /

Stačilo 15 minút. Po prietrži mračien vytopilo časť Partizánskeho, vyhlásili mimoriadnu situáciu

05.05.2024 10:42

Okrem mimoriadnej situácie vyhlásili aj tretí stupeň povodňovej aktivity.

Vesmír / AStronómia / Hviezdy /

Z Hurbanova do brazílskeho Ria. Pätica slovenských študentov postúpila na medzinárodnú olympiádu v astronómii

05.05.2024 10:28

Do medzinárodného kola sa prebojovali Patrik Prítrský, Mário Tlamka, Vladimír Slanina, Tomáš Kubrický a Marek Baňárek.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 365
Celková čítanosť: 1913137x
Priemerná čítanosť článkov: 5241x

Autor blogu