Založ si blog

Kotleba for President!

Sprezidentieva sa. A spoza bučkov začínajú vykukovať nádejní kandidáti, aj keď to o nádejnosti je v drvivej väčšine prípadov iba ich vlastná beznádejná predstava. Do dnešného dňa ich povykukovalo už tridsaťdva, účasť sa začína nebezpečne ponášať na čísla známe z Košického maratónu.

Medzi nimi aj Kotleba. Koniec koncov – prečo nie? Spĺňa všetky požadované kritériá a zabezpečiť si podporu nejakých tých desaťtisíc hlasov preňho nepredstavuje problém. No a keď už nám náš súčasný pán prezident Kiska predviedol, že prezidentom môže byť naozaj hocikto, tak smelo vpred, za Boha a za národ!

Ale trochu vážnejšie. Napriek všetkým prívlastkom, ktorými mainstreamové médiá Kotlebu častujú (fašimus a nacizmus sa v nich bežne vyskytujú) a napriek nepriazni jeho politických súperov (ktorí ho obchádzajú ako malomocného) – má reálne šance! A to, prosím pekne, píšem ako človek, ktorému uniformy, holé hlavy, hrubokrké hlavohrude a náklonnosť k púťam ku hrobu kohokoľvek vôbec nepasuje do krámu. Je však asi potrebné povzniesť sa nad osobné preferencie, ktoré zvyčajne k požadovanému výsledku nestačia, a podívať sa na vec z nadhľadu.

Kotleba je symbolom vzdoru mladej generácie voči zabehaným vzorom. Dokáže ich osloviť heslami, ktoré sú priamočiare, jasné, majú akúsi vnútornú logiku a argumentácia voči nim je komplikovaná. Veď je to úplne jasné: Cigáni sú príživníci, parazitujú na systéme a je treba s nimi urobiť poriadok systémom veľký bič a malý dvor. Je potrebné naviazať na vieru našich otcov a vrátiť sa k odkazu prvého Slovákštátu, veď vtedy nám dobre bolo. Kašlime na akýsi Brusel a NATO, veď cudzie nechceme, no svoje si nedáme! Nie sú to krásne slogany? Myslíte si, že je jednoduché takejto argumentácii oponovať?

Vzhľadom na to všetko si myslím, že Kotleba dokáže k prezidentským voľbám prilákať i množstvo ľudí, ktorí by inak na ne zvysoka kašľali. A možno by mu to mohlo stačiť na seriózny výsledok – čo tak postup do druhého kola? Raz už predsa čosi podobné dokázal, vlastne až dvakrát: stal sa bystrickým županom a svoju stranu doviedol do parlamentu. Možno by sme mali byť opatrní, zbierka figúr z nášho prezidentského stolca je síce kuriózna, no tento pán by aj v nej pôsobil ako exemplár naozaj výnimočný.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1910904x
Priemerná čítanosť článkov: 5250x

Autor blogu