Založ si blog

Ako sa z mazákov stávajú holubi

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie:

v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po roku boli pasovaní starším osadenstvom kasína (ergo kasární) za mazákov. Treba dodať, že to pasovanie nebolo celkom dôstojné a ani celkom bezbolestné. Mazáci boli oslobodení od viacerých ponižujúcich, pravdupovediac šikanóznych aktivít, napríklad od rajónov (čo bolo pravidelné upratovanie ubytovacích priestorov), tie boli prenechané práve holubom.

Status mazáka nemusel byť do konca ZVS nemenný, za niektoré porušenia špecifických morálnych a etických zásad vojenského kolektívu – napríklad donášanie nadriadeným – mohol byť odňatý. Je pravda, že sa to stávalo zriedka, no o to väčšia bola potupa takto potrestaného exmazáka.

A dnes sa obrazne povedané stalo čosi veľmi podobné. Mazákovi bol odňatý status mazáka a bol degradovaný na holuba.

P.S. Ospravedlňujem sa všetkým členom Súdnej rady, ktorých by sa ich označenie za holubov mohlo dotknúť. Pokladám ich však za natoľko inteligentných, že chápu použitie takejto metafory. Zároveň sa ospravedlňujem všetkým holubom za to, že som do ich kolektívu zaradil kohosi so štatútom, s ktorým sa nemusia nutne stotožniť.

Pár slov o verejnoprávnosti

08.05.2024

Dnes nepracujeme. Je sviatok – ale to je asi jediné, čo sa o dnešnom dni dozvieme z médií. Väčšia časť mládeže vie iba toľko, že dnes nemusí ísť do školy… Dnes by sme si mali pripomenúť koniec druhej svetovej vojny. Je si čo pripomínať, zabila na celom svete okolo 60 miliónov ľudí. Lenže v médiách, aj v tých verejnoprávnych, o tom ani bú, ani mú. Lebo [...]

Je Zem naozaj guľa?

05.05.2024

Na verejnosť ktosi vytiahol čosi o guľatosti našej rodnej planéty. A pánovi Lukášovi Machalovi ten ktosi prisudzuje tvrdenie, že Zem nie je guľatá. Kto je to ten ktosi? Nuž, médiá hlavného prúdu, takzvaný mainstream… Nechcem sa púšťať do diskusie ako pán Machala myslel svoje výroky. Aj keď si myslím, že išlo skôr o nešikovné prirovnania a o výzvu na [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Čína, Peking, Si Ťin-pching, Vladimir Putin

Vytvoríme svetovú spravodlivosť, vojnu treba riešiť politicky, vyhlásil čínsky líder po stretnutí s Putinom

16.05.2024 10:48

Čína dúfa, že do Európy sa čoskoro vráti mier a stabilita a bude v tomto ďalej zohrávať konštruktívnu úlohu, povedal čínsky líder.

SR Handlová vláda výjazdové rokovanie streľba Fico TNX

Nemecké médiá sa pýtajú, čo stálo za útokom na Fica: K polarizácii prispel aj on sám

16.05.2024 10:06

Verejnoprávna televízia ARD uviedla, že slovenská spoločnosť je extrémne polarizovaná.

Handlová, atentátnik, streľba, Fico

Parlament zmĺkol, zakázali návštevy. Paralyzovaný môže byť až do júna, pripustil Žiga. Fica označil za kamaráta

16.05.2024 08:00

Žiga si vie predstaviť, že sa body programu z aktuálnej schôdze presunú na jún.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 366
Celková čítanosť: 1919112x
Priemerná čítanosť článkov: 5243x

Autor blogu