Založ si blog

Ako básnici zabíjajú ilúzie

Ospravedlňujem sa pánovi režisérovi Dušanovi Kleinovi a predstaviteľom filmovej hexalógie o básnikoch v Čechách za parafrázu jeho diela v titulku blogu. Nie je to sarkazmus, priniesla ho slovenská realita a každé slovo v ňom je obrazom skutočnosti. Žiaľ…

Básnikov vnímame ako ľudí, ktorých dielo dokáže povzniesť emócie, pohladiť dušu, ale aj burcovať ducha, či provokovať. Ale vlastnoručne zabíjať, páchať atentát? Poeti boli vždy skôr obeťami násilia za svoje prejavy nekonformné s názormi spoločnosti.

Najznámejším slovenským básnikom v týchto dňoch nie je Hviezdoslav, Rúfus, Válek. Je ním človek, ktorý sa známym nestal kvôli brilantnej práci so slovom a vďaka hĺbke myšlienok dotýkajúcich sa mysle i srdca. Poznáme ho kvôli piatim výstrelom namiereným na človeka. Prívlastok „básnik“ nie je kvôli nejakej básnickej zbierke, má ho predovšetkým od novinárov, perfektne to pridá dramatično do titulkov. Epitetá „strelec“ alebo „atentátnik“ sú predsa len o niečo všednejšie, nezobrazujú dramatický protiklad ľudskej psyché.

Ale trochu prozaickejšie: na svetlo sa najskôr dostal prívlastok „osamelý vlk“, teda označenie človeka, ktorý koná samostatne. No vzhľadom na zásahy do páchateľovho počítača v čase, keď to sám nemohol urobiť, treba brať do úvahy nielen vlka samotára, ale aj celú vlčiu svorku. Nepochybujem o tom, že vyšetrovatelia idú i po tejto stope. Ja osobne by som sa veľmi zaujímal o básnikov zdravotný stav. Pokiaľ trpí nejakou závažnou chorobou, tak mal o motiváciu viac a o problém s dlhoročným väzením menej. Je to zároveň aj vhodný stav na to, aby ho k činu dokázalo presvedčiť jeho okolie. Zároveň by prípadná materiálna odmena za skutok nemusela pripadnúť priamo jemu, mohla by byť dedičstvom pre jeho blízkych a bola by oveľa lepšie ukrytá.

Nepíše sa mi ľahko, stačilo. Zabiť človeka je bolestivé pre neho a pre jeho blízkych, zabiť ilúzie je pohromou pre spoločnosť. Básnici by nemali zabíjať – a ak už zabíjajú, tak by ich obeťou malo byť zlo vo všetkých jeho podobách. A nemalo by sa to týkať iba básnikov, platí to pre každého človeka, ktorý chce ozajstným človekom  zostať. Na záver slovo ozajstného básnika:

Spisujem básne
inak som celkom normálny
Aj topánky mám obe rovnaké
Ľavé

/Jožo Urban: Moja poetická bilancia, zo zbierky Malý zúrivý Robinson/

O sukách a chrapúňoch

27.09.2024

Uf…. Tak nám to v mediálnom priestore zasa vrie. Kvôli urážkam. Z úst poslanca Huliaka zaznelo na adresu poslankyne Plavákovej pomenovanie suka. Teda feminínum od psa domáceho, ergo najlepšieho priateľa človeka. Alebo označenie nemravnej, necudnej ženy – v tomto význame zaznieva v dvoch tretinách amerických filmov dabovaných do slovenčiny a doteraz som na to žiadnu [...]

O krádežiach, výmysloch i klamstvách

26.08.2024

Dnes som si so záujmom pozrel na TA3 záznam tlačovky strany SaS. Zostava bola takmer klasická – Kolíková, Krupa a Viskupič. Aby boli úplne klasickí, tak by museli mať aj Gröhlinga. Ku klasike patril i námet tlačovky – enormný nárast kriminality po uvedení úprav trestného poriadku do praxe, konkrétne po zvýšení hranice trestnosti pri krádežiach na 700 eur z [...]

Čo dokázala naša analýza?

11.06.2024

Nie, blog sa netýka pomerne známej piesne skupiny Slobodná Európa. Venuje sa trochu inej analýze, tej, ktorú nám onehdá predkladal exminister vojny Jaroslav Naď. Pán chválabohu už exminister nás pred zhruba rokom oboznamoval s právnou analýzou, ktorú mu vraj vypracovali právni experti a týkala sa zákonnosti odvozu slovenských zbraní na Ukrajinu. Vraj ju aj zverejnil, no ak sa [...]

Libanon, Hasan Nasralláh, Izrael, Hizballáh

Biden: Zabitie Nasralláha je spravodlivé, zaslúžil si to. USA odporúčajú Američanom odísť z Libanonu

28.09.2024 20:55

Americký prezident Joe Biden označil v sobotu zabitie vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha za "opatrenie spravodlivosti".

18 szoevetseg aliancia

Maďarská aliancia má nového predsedu - Lászlóa Gubíka

28.09.2024 18:50

Novým predsedom mimoparlamentnej strany Maďarská aliancia sa stal László Gubík. Delegáti strany ho zvolili na sobotňajšom republikovom kongrese.

Peter Pellegrini, Daniel Zmeko, Brezová pod Bradlom oslavy TTX

Pellegrini pozdravil vojakov na oslave Dňa ozbrojených síl, udelil štyri vyznamenania

28.09.2024 17:44

Ozbrojené sily sa stali rešpektovanou inštitúciou a pevnou garanciou obranyschopnosti SR, uviedol prezident Peter Pellegrini.

Czech Republic Presidential Election

Voľby do českého Senátu prvýkrát vyhralo Babišove ANO, ale vláde väčšina zostala

28.09.2024 17:21

Hnutie ANO českého expremiéra Andreja Babiša prvýkrát od svojho vzniku vyhralo voľby do Senátu.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 375
Celková čítanosť: 1959721x
Priemerná čítanosť článkov: 5226x

Autor blogu