Založ si blog

Pôsobenie médií na mládež v rozvinutej socialistickej spoločnosti

Pri čítaní novín si chtiac nechtiac musím spomenúť na noviny socialistické. A porovnávať s tými dnešnými…

Samozrejme, že sú medzi nimi rozdiely. Nemám na mysli rozdiely ideologické, veď občas stačí tú istú správu prefarbiť z červenej na modrú a stále zostane použiteľnou. Skôr fakt, že dakedy bol novinár na rozdiel od dneška profesionálom a netrúfol si uverejniť neoverenú správu. Socialistický novinár mal oproti tomu dnešnému jednu obrovskú výhodu – nemal konkurenta v internete, ten neexistoval. Okrem toho sa v ideologických otázkach mohol geniálne zaštítiť jedinou správnou ideológiou, princípmi socialistického štátu a komunistického vierovyznania. Na druhej strane nemohol napísať všetko čo by chcel a musel byť cvičený aj v disciplíne písania medzi riadkami – no toto sa asi príliš nezmenilo.

Dnes to je predsa len iné, v rýchlom svete znesie konzument informácií hocijakú blbosť, ktorú mu novinári naservírujú. Pravdivostná hodnota sa vie skryť za nemenovaný zdroj, alebo čarovné slovíčko „údajne“. A konzumenta nezaujímajú závery zjazdu či snemu niektorej z množstva politických straničiek a pastraničiek, ktoré tu dnes sú a zajtra tu byť nemusia. Skôr ide po senzáciách, škandáloch, po počtoch mŕtvych a zranených, po konšpiráciách, klebetách.  Jedno však majú bývalí novinári s tými dnešnými spoločné. Ilustruje to nasledovný príbeh:

Dakedy veľmi dávno, v dobách takmer paleolitických, som počas husákovskej normalizácie absolvoval stredoškolské vzdelanie. Jedným z gymnaziálnych predmetov bola samozrejme slovenčina a jednou z jej disciplín sloh. No a raz nám slovenčinár nadelil ako tému slohovej práce čosi o postavení mládeže a jej úlohách v  budovaní rozvinutej socialistickej spoločnosti. V lavici sme vtedy sedeli dvaja a pod lavicou sme mali schované noviny. Pravdu. Kupovali sme si ju s kamošom na striedačku (50 halierov bol peniaz!) kvôli športovej rubrike, Pravda mala vtedy z denníkov (okrem špecializovaného Športu) túto časť spracovanú najkvalitnejšie. No a v tej konkrétnej Pravde sa nachádzal úvodník. Ktorého téma bola neprehliadnuteľne popísaná v jeho titulku a perfektne sedela na zadanú tému slohovej práce.

Čo bolo viac mladému socialistickému človeku treba? Oráfal som úvodník od slova do slova, len titulok a podpis som vynechal, kvôli nenápadnosti som dve či tri gramatické chyby pridal. A s uspokojením som čakal na výsledok. Ale smola… Zo slohu som dostal trojku. Peknú okrúhlu, červenú, trikrát podčiarknutú. A ku nej komentár s výkričníkom: FRÁZY!

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1912995x
Priemerná čítanosť článkov: 5255x

Autor blogu