Založ si blog

Ježiško versus Satan Claws

Blížia sa nám sviatky. Že vraj mieru a pokoja, hahaha! Veru nie, pokoj je dávno minulosťou, teraz sú to sviatky pachtenia sa za čo najlepším nákupom, ponukou, akciou, výpredajom. Už niekoľko dní do nás televízia i rozhlas hučia rôzne Jingle Bells, I Wish You a Merry Christmas, Tichú noc a ešte dobre, že zatiaľ sa nezmohli na Medvídka od Lucie.

Už si len nahovárame, že počas sviatkov ide o stretnutie s najbližšími a pokoj v duši. Kde to však začalo, na ktorej križovatke sa nám podarilo zísť z cesty? Nezdá sa mi, že tomu napomohol socializmus s Dedom Mrázom, ktorého sa snažil imporovať zo Sibíri a udomácniť v našich končinách. Asi o tom viac povie príbeh.

V prvej polovici rokov deväťdesiatych došiel v čase predvianočnom náš prvorodený zo škôlky domov. Zastal si pred svojimi rodnými a prehlásil dôležito, že na Vianoce nebude písať Ježiškovi žiaden list, pretože jemu bude odteraz nosiť darčeky len a len Satan. Dávidkovi z vedľajšej triedy Satan už teraz pred Vianocami doniesol najfasa kolobežku a pod stromček mu ešte naloží celú kopu hračiek. Nám s manželkou poklesli spodné čeľuste poniže pása. Našťastie len na chvíľu, kým sme si neuvedomili, že ide o lingvistický omyl, že žiaden vstup mládežníka do satanistickej sekty sa nechystá a že pod značkou Satana funguje Santa Claus. No aj tak trvalo dosť dlho, kým sme dieťaťu vysvetlili, že ten tučný červený ujo, čo ho vozia soby na saniach a robí že Hohohó!, je z materialistického pohľadu nosenia darčekov to isté, čo Ježiško.

Možno všetci prechádzame akousi metamorfózou. Ježiška z trhu vytláča komerčne úspešný Santa Claus a občas sa nám stane, že ho pochopíme ako Satan Claws, teda satanove pazúry. Možno by sme naozaj mohli spomaliť a porozmýšľať, či pre najkrajší Štedrý večer nestačí naozaj len to, že sa rodina stretne v tichej hodinke spolupatričnosti pri jednom stole. A že radosť z darčekov by nemala byť priamo úmerná ich množstvu a cene, ale úprimnosti, s ktorou sme ich darovali a s ktorou ich darovali nám.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1910454x
Priemerná čítanosť článkov: 5249x

Autor blogu