Založ si blog

Brain exit?

Britské referendum zamávalo svetom, zamávalo Európou, zamávalo domovinou našou podtatranskou. Vrecia s pochmúrnymi, ba až katastrofickými predpoveďami o dôsledkoch odchodu Británie z EU sa vysypali na hromadu. Hľadaj si v tej záľahe hrôzy, človiečik vyplašený, tú správnu veštbu… Pokúsim sa byť stručný – nič sa nedeje. Aspoň nič katastrofické. Prečo? Nuž, analyzujme:

Odchod ani zďaleka nebude okamžitý. Existuje jednak dvojročné vyjednávacie obdobie pre vystúpenie, no ním sa tiež nič nemusí skončiť. Je predsa rozbehnutých priveľa zmlúv a záväzkov, ktoré by bolo nutné rušiť, alebo ktoré sa ani rušiť nedajú. Osobne odhadujem, že Británia medzi nami zotrvá i v tom najkritickejšom scenári okolo 10 rokov.

Odchod nebude znamenať hrubú čiaru. Aké by mal dôsledky? Nuž, v Európe nie sú všetky krajiny členmi únie, z tých významných chýba napríklad Nórsko a Švajčiarsko. Mimochodom – hlavným dôvodom pre ich absenciu v euroklube sú práve referendá, občania členstvo v EU v oboch krajinách odmietli. Napriek tomu ich neúčasť v kolektíve EU nijako zvlášť nepociťujeme. Bude to asi preto, že sú s európskym priestorom previazané viacerými obojstranne prospešnými dohodami a zmluvami. Rovnako sa dá predpokladať, že Spojené kráľovstvo by po svojom vystúpení z únie využilo podobný model spolupráce a že na jeho vzťahoch s EU, čo sa napríklad hospodárskej spolupráce, voľného pohybu osôb, alebo politiky práce týka, sa nič podstatné nezmení.

Odchod vôbec nemusí byť odchod. Prvé lastovičky už začvirikali, na ostrovoch na plné pecky sviští petícia za opätovné referendum. Jasný dôkaz toho, že priama demokracia je síce vynikajúca vec, ale len odtiaľ-potiaľ. Len vtedy, keď vyhovuje vládnucim elitám. Existuje na to i výborný dejinný príklad z histórie nie tak dávnej, dánske referendá o Maastrichtskej zmluve. V roku 1992 bolo prvé referendum neúspešné, Maastricht Dáni zamietli. Čo politikom nevoňalo. Tak sa pekne-krásne o rok neskôr milé referendum zopakovalo, tentoraz s výsledkom vyhovujúcim. Je treba poznamenať, že neúspešné referendum zafungovalo ako výborné bububu, Dáni si dokázali pre svoju domovinu vyrokovať od vyplašenej únie niektoré nie nezaujímavé výhody. Žeby na toto chceli hrať aj Briti?

Teda asi toľko – brexit nemusí byť britským exitom, a exitom mozgu, ako bolo s otáznikom naznačené v titulku, už vôbec nie. Paradoxne – nemusí byť vzorom pre iné typy exitov, ani pre nám najbližší avizovaný czexit. A ak ešte mám spomenúť niektoré klišé, ktoré odzneli v médiách, tak si vôbec nemyslím, že odchod z EU je len vecou obyyvateľov UK. Dotýka sa nás všetkých a je jedno, či reálne, alebo len ako pozitívno-negatívno-irelevantný vzor.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

USA Poľsko Duda Trump Stretnutie

Poľský prezident Duda si pochvaľuje priateľské stretnutie s Trumpom

18.04.2024 12:24

Hovorili aj o Dudovom návrhu, aby členovia NATO zvýšili svoje výdavky na obranu na tri percentá svojho hrubého domáceho produktu.

Branislav Zurian

U Zuriana došlo k mnohým zmenám. Boli nevyhnutné, tvrdí Šutaj Eštok

18.04.2024 11:36, aktualizované: 12:27

Zmeny mali podľa ministra vnútra prispieť k ukončeniu vojny v bezpečnostných zložkách.

parlament

Poslanci riešili zmeny v zložení výborov, čaká ich aj hodina otázok

18.04.2024 11:20

Dôvodom je nastúpenie nových poslancov do parlamentu.

Boris Beňa

Šutaj Eštok: Beňu v Kongu zadržali podľa informácii zo SIS pre podozrenie zo špionáže

18.04.2024 10:50

V roku 2021 bol Beňa odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1907764x
Priemerná čítanosť článkov: 5241x

Autor blogu