Založ si blog

Bašternák post coitum

Plné médiá pánov poslancov Matoviča a Rajtára s plnou hubou Kaliňáka. A dôvodom plnej huby Kaliňáka je nejaký pán Bašternák, ktorého pred nejakým mesiacom verejnosť nejako zvlášť neregistrovala a ani sa ním nejako zvlášť nezaoberala.

Odvtedy sa stalo toho dosť, moc, ba až príliš. Páni poslanci Matovič a Rajtár si veru servítku pred papuľky nedávali a Kaliňáka s Bašternákom označili mnohými prívlastkami, ktoré sa najlichotivejšie dajú pomenovať ako nelichotivé. Čo sa pána ministra Kaliňáka týka je to viacmenej v poriadku. Je osobou verejne činnou a ako taký musí zniesť takmer všetko svinstvo, čo naňho nakydajú. Trochu horšie je to však v prípade pána Bašternáka, ktorý osobou verejne činnou nie je.

Posvätnou kravou nášho právneho systému je takzvaná prezumpcia neviny. Čo vo veľmi všeobecnej skratke znamená, že ani o masovom vrahovi, ktorý v priamom televíznom prenose vyvraždí podhorskú osadu, nesmiete povedať, že je masový vrah. Dozvedieť sa o ňom smiete len že jeho inicály sú povedzme Q.W. Nesmie o ňom nik prezradiť, že má hrbatú ženu, že v detstve trhal muchám krídelká a nosí topánky číslo 42. Až dovtedy, kým to o ňom nepovie súd. Zároveň to znamená, že dôkazy o jeho masovom vraždení musí predložiť ten, kto ho za tú masovú akciu žaluje.

V prípade pána Bašternáka sme ešte do finálneho štádia nedospeli, žiadny z nelichotivých prívlastkov používaných dvojicou poslancov ešte nebol súdom potvrdený, ergo popoťahovanie pána Bašternáka v médiách môže mať kadejaké dohry. Voči páriku poslancov a koniec koncov i voči médiám. Posmrdkáva to totiž porušením ľudských práv zakotvených v najvyššom zákone štátu, v ústave. Čo teda Ústava Slovenskej republiky v článku 19 píše:

(1) Každý má právo na zachovanie ľudskej dôstojnosti, osobnej cti, dobrej povesti a na ochranu mena.

(2) Každý má právo na ochranu pred neoprávneným zasahovaním do súkromného a rodinného života.

(3) Každý má právo na ochranu pred neoprávneným zhromažďovaním, zverejňovaním alebo iným zneužívaním údajov o svojej osobe.

A to je asi tak všetko o zásahoch do práv pána Bašternáka, no ani zďaleka to nemusí byť všetko čo sa dôsledkov pre poslanecké duo a všetečné médiá týka. Porušovanie ľudských práv môže mať totiž extrémny dopad na bankové konto strán, ktoré by pán Bašternák z tohto titulu mohol žalovať a s pravdepodobnosťou blízkou istote ich aj žalovať bude. Požadovaná suma? Držme sa pri zemi, žeby miliónik?

Toto konštatovanie sa nijako nedotýka postavenia pána Bašternáka v kauze nadmerného odpočtu DPH. Ja nemám nárok obviňovať ho, súdiť ho, ba ani popravovať ho. Na to sú tu iní, kompetentní – čím, samozrejme, nemyslím ani poslancov, ani novinárov. Môžem povedať len toľko, že v base by nemal sedieť ani o minútu dlhšie ako si zaslúži. A keď už želám, tak zaželám aj pánom poslancom a médiám – aby za porušenie ľudských práv pána Bašternáka neplatili ani o cent viac, ako si tiež plným právom zaslúžia a vysúdia.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. Predstavitelia USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45, aktualizované: 06:28

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder, uviedli pre americké médiá nemenovaní predstavitelia USA.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1908227x
Priemerná čítanosť článkov: 5242x

Autor blogu