Založ si blog

Populárny historický masaker

30. júl nie je príliš zaujímavý dátum. V ten deň sa narodilo zopár známych hercov, napríklad Jean Reno, a zomrel jeden vynikajúci režisér – Ingmar Bergman. Pre národy Československa sa však stalo niečo inšpirujúce – Prvá Pražská defenestrácia.

Čo sa vtedy v Prahe v roku 1419 odohralo? Českí stúpenci Jana Husa protestovali proti zákazu prijímania pod obojím. Ktorý bol až natoľko striktný, že viacero priaznivcov tohto typu prijímania bolo uväznených. Vyzbrojený dav pod vedením kňaza Jana Želivského požadoval od pražských radných pánov ich prepustenie. No a keďže ich požiadavky neboli vypočuté, tak vtrhli na pražskú Novomestskú radnicu a sedem konšelov na čele s purkmistrom Janom Podivinským vyhodili z okna. Vzhľadom na to, že pod oknom stál početný dav vyzbrojený kadečím ostrým a pichľavým, ich cesta životom sa tým činom skončila rázne a kruto. Podľa súdobých kronikárov bol účastníkom akcie i Jan Žiška a udalosť sa považuje za počiatok husitského hnutia v Zemích Koruny české.

Prečo by nás však mala zaujímať história národa, s ktorým sme síce niekoľko desaťročí tvorili spoločný štát, no už niekoľko ďalších desaťročí sme iba susedmi? Aj keď treba povedať, že susedmi veľmi dobrými. Nie je to len kvôli spoločnej histórii. Je to aj kvôli inšpirácii, ktorú v defenestrácii viacerí hľadajú i dnes. Isteže, čierny humor nás celkom neopustil a so zlomyseľným úškrnom prikývneme, že by sa nám, verabože, nejaká tá defenestrácia celkom hodila.

Keď však nahliadneme do dôsledkov, tak uvidíme, že to až taká sranda nebola. Že sa za ňou tiahli desaťročia vojen, teroru, hladu, biedy, mŕtvych. Možno by sme sa defenestráciou inšpirovať nemali, aj keby sa mala konať len v soft verzii a namiesto mŕtvol by boli iba vykopnutí. Radikálne riešenia však vždy prinášajú radikálne následky. Mohli by to vedieť i snaživci o defenestráciu novú. Tí, ktorí sa snažia prebudiť ducha drsnej bonapartovskej histórie na bratislavských pahorkoch.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1908513x
Priemerná čítanosť článkov: 5243x

Autor blogu