Založ si blog

Transparentná stupidita

Slovenská pobočka Transparency International sa dnes vyznamenala. Vo svojom blogu sa pokúša sťa James Bondovie vypátrať rodinné väzby slovenských prokurátorov… Nuž, ono to na prvý pohľad vyzerá úžasne, rodinkárstvo je to, na čo poukazovali už socialistické médiá typu Roháč. Prečo to ale je stupidita? Pokúsim sa expresívny titulok zdôvodniť.

Dôvod prvý, oveľa menej podstatný: to, že v ľubovoľnej samostatnej oblasti ľudskej činnosti pracujú často vedľa seba ľudia rodinne spriaznení, je pomerne logické. Syn má svoj vzor v otcovi, dcéra v matke, všeobecne potomok v rodičovi. Trápi niekoho klan Hrušínskych v českom průmysle zábavnom? Vzrušuje niekoho, že Marián Labuda alebo Emil Horváth sa vyskytovali a vyskytujú v podobe st. a ml.? Že existujú dynastie lekárske, učiteľské, stavbárske, lesnícke? Že sa remeslo dedí z otca na syna a že pojem rodinná firma je synonymom usporiadaného a fungujúceho podniku? Okrem toho je pracovisko aj miestom, kde sa ľudia zoznamujú a z dvoch neznámych sa pomerne jednoducho a pomerne často stávajú napríklad manželia. Prečo by mala byť výnimkou prokuratúra, alebo (ako už raz TI úspešne a rovnako stupídne analyzovala) súdnictvo?

Druhý dôvod, oveľa závažnejší: to, že k menám prokurátorov a k informáciám o nich sa nedostane človek len tak jednoducho, nie je žiadne pánske huncútstvo. Prokurátor sa zaoberá trestnou činnosťou a veľa jeho zákazníkov končí v nápravnom zariadení, ľudovo povedané v base. Neskončia tam však naveky, z tej basy raz vylezú a často majú veľkú chuť sa za svoj pobyt niekomu tak ľudsky od srdca revanšovať. Mám pocit, že v Transparency International sa nikto nezamyslel nad tým, že nejaký Dezider Berky by si prípadne mohol svoje vo väzení nadobudnuté zručnosti v zaobchádzaní s britvou vyskúšať na prokurátorovi, ktorý ho do zariadenia vyššej cenovej skupiny dostal. A ktorého nacionálie by mu vďaka iniciatívnej práci TI boli oveľa ľahšie dostupné.

Gratulujem, milá Transparency! Túto vec ste museli vymýšľať mnohí počas veľmi veľkého počtu brainstormingov, lebo jeden človek takúto sprostosť sám len tak vymyslieť nedokáže. Dúfam, že sa vám v trochu decentnejšom tóne ozvú i z Generálnej prokuratúry SR a upozornia vás na prípadné paragrafy, s ktorými by ste sa vaším počinom mohli dostať do konfliktu.

Doplnené 3.8.2016, 20:35

Stanovisko Generálnej prokuratúry SR k iniciatíve Transparency Internacional Slovakia:

„Medzi základné práva prokurátora patrí vykonávať funkciu prokurátora bez zastrašovania, nátlaku, prekážok, nevhodného zasahovania alebo neoprávneného vystavovania zásahom do jeho právomoci a osobnej zodpovednosti, právo na zabezpečenie ochrany svojej osoby, ochrany jemu blízkych osôb a ochrany svojho obydlia. Bez súhlasu prokurátora nemožno zverejňovať jeho tvár a bydlisko, to sa vzťahuje aj na blízke osoby prokurátora, ak je to potrebné na účinnú ochranu prokurátora a jemu blízkych osôb,“ uvádza sa v stanovisku Generálnej prokuratúry SR, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

„Výberové konanie na funkciu prokurátora je podľa novej právnej úpravy transparentné a verejné. Ústna časť výberového konania sa zaznamenáva aj s využitím technického zariadenia určeného na zaznamenávanie zvuku. Prílohou zápisnice o priebehu výberového konania sú aj životopisy úspešných uchádzačov výberového konania a písomné vyhlásenia o zozname im blízkych osôb, ktoré sú prokurátormi alebo zamestnancami prokuratúry,“ konštatuje GP s tým, že podľa judikatúry Najvyššieho súdu SR sú meno a priezvisko v spojení s uvedením povolania alebo zamestnávateľa súborom takých údajov, ktoré umožňujú konkretizáciu osoby, jej odlíšenie od iných osôb s rovnakým menom a priezviskom. Súčasne ide o charakteristiky alebo znaky tvoriace identitu osoby. Osobitne to platí v prípade, ak ide o povolanie alebo pracovisko, ktoré je verejnoprávnou inštitúciou, a je preto relatívne jednoduché na základe týchto znakov osobu fakticky vyhľadať,“ uzatvára stanovisko GP.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1910375x
Priemerná čítanosť článkov: 5248x

Autor blogu