Založ si blog

Trotli v tričkách

Trotl (z nemeckého der Trottel) – hlupák, kretén, idiot, blbec. Veľmi pekné a výstižné je synonymum hňup, populárne hlavne vďaka Bolkovi Polívkovi.

Napriek nemeckému pôvodu týmto slovom obohatila našu slovnú zásobu čeština a v posledných dňoch ho novinárom do pozornosti podsunul pán poslanec Igor Matovič. Ktorý tak označil účastníkov ním organizovaných mítingov za odvolanie ministra Kaliňáka.

Zdá sa však, že trotli nemusia byť až takými trotlami, za akých ich Matovič považuje. Včera v Banskej Bystrici sa správali vcelku pragmaticky. Prišli, trochu si zaskandovali, červenými kartami zamávali, folklór musí byť. Za odmenu vyfasovali tričká. Čierne, bavlnené, matovičovské, s nápisom „Fico chráni zlodejov“. Pragmatickosť trotlov sa prejavila v skutočnosti, že zhruba dvesto zúčastnených trotlov (odhad počtu novinári, klasifikácia Matovič) vyfasovalo zo zásob organizátorov podľa ich vlastných slov štyristo päťdesiat tričiek.

Bola by škoda premárniť šancu, veď nabudúce sa už možno nebudú rozdávať. Bystrica je síce prekrásne mesto, ale noci tam zvyknú byť chladné. A bavlnené tričko zahreje – bez ohľadu na nápis, ktorý sa na ňom skvie.

P.S. Vraj mali byť aj kotlety, no z neuvedených dôvodov sa tento druh rýchleho občerstvenia nepodával. Možno nabudúce, ak teda nejaké nabudúce bude.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1910162x
Priemerná čítanosť článkov: 5248x

Autor blogu