Založ si blog

Mlčanie Lipšicových jahniatok

Udiala sa taká vec, že jeden pán verejne vystúpil a obvinil významnú časť novinárskej obce z nekalých vecí. Z nemorálnych, v niektorých prípadoch z nezákonných zasahovaní do politiky. Z bezcharakternosti a vulgarity, z jednostrannosti a úplatnosti.

Obvinil tých novinárov, ktorí sa vo svojich mediálnych výstupoch veľmi často sťažujú na neduhy uvedené vyššie a vytýkajú ich štátu. Základ tých obvinení zaiste poznáte, je to stránka lipsicovestado.info. Pokiaľ však novinárska obec netúži byť stotožnená s metódami, ktoré ona sama pripisuje iným, mala by asi niečo podniknúť. Ponúkajú sa minimálne dva spôsoby:

  • ak sa novinári cítia byť výrokmi onoho pána dotknutí, urazení, pokiaľ by zverejnenými informáciami utrpela ich česť a dobrá povesť, je tu možnosť žiadať nápravu zákonnou cestou a obviniť ho z klamstiev. Paragrafov na to máme dosť.
  • ak toto pokladajú za spôsob nedostatočný, alebo príliš pomalý, majú neuveriteľnú šancu osladiť mu život produktami svojich médií, veď oni sami najlepšie vedia ako na to.

Nič z toho sa však neudialo. Nikto nič, ani ťuk. Objavili sme výnimku z pravidla, že strážne psy demokracie poznajú otázku pre každú odpoveď. Výrobcovia pravdy mlčia ako tie jahniatka v sfilmovanej knihe Thomasa Harrisa a nechávajú diabolského doktora Hannibala Lectera chechtať sa do rukáva. Pozoruhodný je aj fakt, že tejto úžasnej príležitosti sa nechopili tí novinári, ktorých všetky obvinenia obišli. Fantastická príležitosť zvýšiť si náklad, sledovanosť, alebo počúvanosť na úkor konkurencie!

Zdá sa však, že to nemusí byť až také jednoduché. Nerozmazávajme fakt, že nemuseli byť ani zďaleka uverejnené všetky zaujímavé informácie o žurnalistoch a na čiernych zoznamoch by sa po čase mohli ocitnúť s maslom na hlave i tí, ktorí by z nich chceli profitovať. A nemusí byť jednoduché pretrhnúť reťaz akejsi perverznej profesionálnej etiky, ktorá bráni útočiť na konkurenciu. Zaujímavé, veď informácie od každého stranníckeho zradcu a donášača sú predsa vysoko cenené a udávači bývajú dokonca označovaní za vlastencov…

Zostáva nám čakať. Či sa vševediaci chrobák Truhlík naozaj pominul, alebo pózu zdochnutého chrobáka Truhlíka iba hrá. Do doby, kedy sa neblahé informácie rozplynú v pieskoch času. Je to tak, tisíckrát opakovaná lož sa stáva pravdu, no zamlčané pravdy sa pominú v zabudnutí.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1910012x
Priemerná čítanosť článkov: 5247x

Autor blogu