Založ si blog

Pomni, aby si deň sviatočný svätil

A je to tu zasa. Sviatky. Vraj ich máme najviac v celej Európe a že čo s tým budeme robiť – pýta sa pán poslanec Sulík a hneď navrhuje riešenie: zrušiť ich.

Odôvodnenie je geniálne jednoduché a pán Sulík ho uvádza príkladom ako by to vraj vyzeralo, keby bol každý druhý deň sviatkom. Citujem:

“Všetci pracujúci, ktorí niečo vyrábajú a poskytujú služby, by vyrobili len polovicu, respektíve by poskytli len polovicu služieb – zamestnanec vo Volkswagene by vyrobil polovicu áut, pekár by vyrobil polovicu chleba atď., no logicky z toho vyplýva, že títo ľudia by len polovicu zarábali.”

Zdá sa to byť nenormálne logické a argumentačne podložené. Iba že by nie… Pán Sulík akosi pozabudol na to, že zamestnanci vo Volkswagene robia v nepretržitých prevádzkach. V ktorých sa vyprodukuje približne 60% HDP Slovenska. Pán Sulík pozabudol na to, že pekár vstáva noc čo noc, sviatok-piatok, aby rozohrial pec na pečenie chleba nášho každodenného. Pán Sulík nepostrehol, že podniky zabezpečujúce základné potreby fungujú furt – vodárne, elektrárne, plynárne, teplárne, zdravotnícke zariadenia. Pán Sulík pozabudol i na to, že ak si chcem kúpiť auto, tak jeho kúpu nezruším kvôli tomu, že zajtra by sa mal oslavovať 1.máj, ale že s kúpou v pohode počkám o deň či dva. Pán Sulík ignoruje i to, že v obchodoch s potravinami sa predáva každý deň, že úradu sviatok na splnenú kvótu obúchaných pečiatok chýbať nebude, že učitelia si svoju látku v škole odučia i za sviatky, prázdniny, či riaditeľské voľná a že živnostník robí keď má objednávky a je mu jedno, či je to vo sviatok Cyrila a Metoda , alebo v Deň ústavy.

Zrušenie sviatkov by prospelo jedinej skupine obyvateľstva – podnikateľom. Chudáci, musia za výkony počas sviatkov platiť zamestnancom nehorázne príplatky. Poľutujme ich teda a priateľsky im poraďme, aby išli radšej podnikať tam, kde toľko sviatkov nemajú a teda nemusia zamestnancom vyplácať tie nekresťanské groše. Napríklad do Nemecka.

Buďme však aspoň trošku objektívni. Pán Sulík ani zďaleka nie je s touto stupiditou osamotený, podobné úvahy už odzneli aj od vládnych predstaviteľov. Vo všetkom zlom je teda aj kúsok toho pozitívneho – aspoň v niečom si rozumejú…

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07, aktualizované: 19:04

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1907899x
Priemerná čítanosť článkov: 5241x

Autor blogu