Založ si blog

O kapitánoch a modroknižkároch

Strašná kauza! Pán Sulík sa rozčertil, vraj bol predseda parlamentu povýšený na kapitána v zálohe a že vraj z toho bude mať neuveriteľné výhody. Nuž…

Niektoré veci sa síce javia byť úplne priezračne jasné, no tento pána Sulíkov výpotok svedčí o tom, že sa základnej vojenskej službe vyhol širokým oblúkom a vyjadruje sa k čomusi, o čom nemá ani len šajnu. A ako by to bolo, keby si svoje pomyje na tejto kauze neprihrial i pán poslanec Matovič.

Keby sa pánom Sulíkovi a Matovičovi nebolo podarilo vybaviť si takzvané modré knižky (čo znamená, že boli fyzicky alebo psychicky neschopní absolvovať vojenskú službu – alebo že sa možno zachovali korupčne a niekoho kvôli jej vydaniu podplatili), tak by určite vedeli, že absolventi vojenských katedier pri vysokých školách dostávali absolventské poddôstojnícke hodnosti, to boli tie frčky s koľajničkami, vďaka ktorým ich obyčajní záklaďáci volali špagátmi. Z týchto poddôstojníckych hodností boli povyšovaní do hodností nižších dôstojníkov, to sú zlaté hviezdičky bez lemovania na výložkách a začínajú podporučíkom. Vysokoškoláci boli na vojne štandardne zaraďovaní na nižšie veliteľské funkcie, napríklad veliteľ čaty. Aby som netáral len tak všeobecne – ja osobne som ako desiatnik absolvent bol veliteľom ČTZ (skratka pre čatu týlového zabezpečenia) u tankového praporu, mal som pod sebou okolo 40 všetkými masťami mazaných záklaďákov, nejakých desať áut, tri tanky, jedno OT, štyroch večne ožratých kuchárov – a ticho som závidel kolegom z vojenskej katedry, ktorí si váľali pupky vo funkciách veliteľov tankov. Do hodnosti podporučíka som bol povýšený asi dva týždne pred civilom, dovtedy ma nemal kto na povýšenie navrhnúť. No a povyšovanie do hodností poručíka a nadporučíka sa udialo tak akosi automaticky, to mi len domov prišiel list z Okresnej vojenskej správy so strohým oznámením – a raz to bola zároveň pozvánka na cvičenie…

A aký majú tieto hodnosti pre obyčajného človeka význam? Nuž, je to len veľké guľové. Tvrdenie pána Sulíka, že Danko si „vybavil povýšenie“ kvôli tomu, aby v prípade vojny nemusel ísť na front, je stupidita veľmi názorne dokazujúca jeho nekompetentnosť. Už som spomenul, že absolventi VŠ boli školení na veliteľské funkcie. V prípade vojny by desiatnik absolvent Danko bol asi okamžite povýšený do dôstojníckej hodnosti a zastával by presne rovnakú funkciu, ako kapitán Danko. Ak sa mýlim, tak ma opravte, ale zdá sa mi, že právnici zvyčajne slúžili ako technická podpora na letiskách.

Všetkých týchto náležitostí sa týka Zákon o brannej povinnosti 570/2005 Z.z. Keby si ho páni Sulík a Matovič aspoň prelistovali, tak nemuseli byť za volov. A nemuseli byť vystavení napríklad takejto otázke:

Páni Sulík a Matovič, mohli by ste verejnosť zoznámiť s dôvodmi pre ktoré ste dostali modrú knižku a vyhli sa tým základnej vojenskej službe?

 

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1910472x
Priemerná čítanosť článkov: 5249x

Autor blogu