Založ si blog

Čo by bolo, keby bolo?

Zasa je tu jeden prieskum volebných preferencií. A treba povedať, že patrí k tým zaujímavejším, ba až najzaujímavejším.

Ponechajme na chvíľu bokom jeho dôveryhodnosť, pokladajme ho za nezaujatý a objektívny. Namiesto úvah o tom, či si ho niekto zaplatil a kto by to asi tak mohol byť, prípadne namiesto jasotu nad poklesom/nárastom preferencií neobľúbenej/milovanej partaje, sa zamyslime nad jeho možnými dôsledkami. Čo by bolo, keby to tak naozaj bolo? Poďme skúmať:

Ad 1. Dnešná koalícia by vládu nezostavila, aj keby si pribrala na pomoc zmŕtvychvstané KDH. I tak by mala len 75 poslaneckých kresiel. Tadiaľto cesta nevedie.

Ad 2. Ak vezmeme do úvahy miestoprísažné vyhlásenia SaS (ako hlavný prvok možnej alternatívy ku dnešku), tak ako súčasť vlády neprichádzajú do úvahy okrem Smeru ani Kotlebovci, spolu je to 64 hlasov.

Ad 3. Vo zvyšku (86 kresiel) je aj 19-členné zastúpenie „strany“ OĽaNO, ktorá si stihla vytvoriť veľmi zaujímavé vzťahy s väčšinou potencionálnych členov načrtnutej koalície. Ak by sme aj vzájomné vulgarity medzi pánmi Matovičom a Hlinom považovali za už zabudnuté, stále tu zostáva animozita medzi Matovičom a Dankom, respektíve Bugárom. Keby aj všetci spomenutí páni zaťali zuby a tvárili by sa akože všetko fasa, i tak by nik nestrčil ruku do ohňa za tvrdenie, že im to vydrží dlhšie ako tri mesiace. Okrem toho sa treba spýtať i na veci doteraz verejne nepretraktované: je OĽaNO naozaj zaujímavým koaličným partnerom i pre SaS?

Ad 4. Rizikovým faktorom zostáva i „strana“ mnohodetnej rodiny pána Kollára – i keď rizikom o čosi menším, ako je to v prípade Matovičovom. Ochota spájať sa so stranou človeka, ktorý je jasne označený za kamoša mafiánov, nie je bohvie čo.

Čo teda s tým? Samozrejme, dnes nám zostáva len brutálne špekulovať. Za daného stavu sa rysujú iba dve schodné cesty. No, schodné… Skôr sú to strmé vysokohorské chodníky zdolateľné za pomoci rebríkov, reťazí a horolezeckých pomôcok všakovakého typu. Pozor, šok: koalícia Smer – SaS, alebo SaS – ĽSNS… Za oveľa pravdepodobnejšiu možnosť považujem alternatívu číslo jeden, teda tú, ktorá je dnes úplne nemožná. SaS si nemôže dovoliť, aby sa jej meno spájalo so stranou, ktorej sú prisudzované krajne pravicové, ba až fašistické črty. Smerom dovnútra Slovenska by to možno ustáli, no smerom navonok ani náhodou.

Takéto spojenie ohňa a vody by vyžadovalo množstvo podmienok a vzájomných ústupkov, je napríklad celkom možné, že by sa obe strany museli dištancovať od svojich súčasných vodcov.

Ale nechajme rozprávky deťom a sci-fi scifistom. Do volieb sa toho môže zmeniť naozaj veľa, čísla by mohol zamiešať trebárs naozaj drsný škandál niektorej zo strán. Z logickejších okolností by k volebným preferenciám mohla napríklad prispieť spolupráca strán Most-Híd a SMK.

Červík však v hlave zostane stále vŕtať: Čo by bolo, keby to tak naozaj bolo?

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1908637x
Priemerná čítanosť článkov: 5244x

Autor blogu