Založ si blog

Prelustrujme si Kuciaka

A kauza za kauzou sa valí, nad ňou svieti biely hrad na vysokom brali…

Nechajme parafrázy na epos Sama Chalupku bokom a Mor ho! Niekto nám vraj lustroval Kuciaka a ten niekto nebol vraj len tak niekto, ale priam náčelník Spravodajskej jednotky finančnej polície. A lustráciou ho poveril priamo jeho šéf, prezident policajného zboru.

Potiaľ informácie z médií, na základe ktorých opozícia výdatne podporovaná mediálnym mainstreamom okamžite ohlásila ďalšiu kauzu. Teda aspoň väčšina nekriticky absorbujúca všetko, čo novinári vyprodukujú, to za kauzu pokladá. My sa však (žeby logicky?) spýtame: prečo by to mala byť kauza? Dôvody pre túto otázku sa pokúsim zhrnúť:

Čo znamená lustrácia? Nuž, je to overovanie údajov, ktoré sú už dávnejšie zhromaždené (aj) v policajných databázach. O každom z nás má polícia dostatok informácií, využíva ich najčastejšie pri vydávaní dokladov – občianskych a vodičských preukazov, či technických preukazov vozidiel. Mimo polície sa s lustráciou svojich údajov stretneme pri výpisoch z obchodného alebo trestného registra, prípadne z katastrálneho úradu. Údaje o svojom majetku poskytujeme správcovi daní, mestské a obecné úrady majú slušný prehľad o našom nehnuteľnom majetku, daňový úrad o našej disciplíne pri platbách štátu. Okrem štátu a samosprávy poskytujeme dostatok informácií o sebe i bankám a lekárom. No a lustrácia je len a len prehrabanie našich údajov osobou na to oprávnenou. Ak by sa v tom nikto nemohol hrabať, tak načo by boli také databázy dobré?

Z tohto pohľadu nie je lustrácia Jána Kuciaka ničím neobvykým. Vykonal ju (ak ju vôbec vykonal) oprávnený človek a nazrel do legálnej databázy. Je to čosi škodlivé? Námietka môže byť voči tomu, že pokyn na lustráciu vydal človek, ktorý by ho vydávať nemal. Lenže… Dozvedáme sa to z anonymného zdroja, ktorého dôveryhodnosť si nemáme ako overiť. Nemáme ani len šajnu čo bolo obsahom tejto lustrácie. A informácia o nej pochádza z lustrácie trestného spisu Jána Kuciaka. Z lustrácie vykonanej osobou na to neoprávnenou, teda z ilegálnej činnosti.

Toľko k lustrácii samotnej. Vráťme sa však k úvahám čo mohlo byť jej príčinou – na to sa doteraz nik ani v náznaku nespýtal. Dopravný priestupok to asi nebol, ani zmena v osobných dokladoch sa nezdá byť pravdepodobnou. Vzhľadom na to, že lustráciu údajne vykonal šéf Spravodajskej jednotky finančnej polície, by mohlo ísť o overovanie si nejakých finančných transakcií Jána Kuciaka, ktoré by nemuseli byť až tak celkom kóšer. Nie je mi síce jasné prečo by podobnú prácu mali vykonávať priamo najvyšší policajní šéfovia, keď majú na to dostatok poverených ľudí s patričnými oprávneniami a previerkami, ale keď to tvrdia novinári, tak je to určite pravda…

Na záver: možno je to ďalší kamienok do mozaiky vykresľujúcej skutočný obraz hrdinského novinára. Prvý náčrt som poskytol už dávnejšie – a akosi sa mi zdá, že z náčrtku sa pomaly stáva vypracovanejšia kresba. Tým by som aj mohol skončiť, no Samo Chalupka mi nedá pokoj, žiada si svoje:

A ty mor ho! — hoj mor ho! detvo môjho rodu,
kto kradmou rukou siahne na tvoju slobodu;
a čo i tam dušu dáš v tom boji divokom:
Mor ty len, a voľ nebyť, ako byť otrokom.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1909601x
Priemerná čítanosť článkov: 5246x

Autor blogu