Založ si blog

Prečo Kotlebu nemusím (milovať), ale musím (strpieť)

Tak nám to Najvyšší súd SR objasnil jasne a stručne: parlamentnú stranu ĽSNS nemôžeme zakázať. Napriek tomu, že sa mnohým nepáči a že ju mnohí obviňujú z fašizmu, extrémizmu, rasizmu a ešte iných -izmov.

Nuž, ak mám byť úprimný, ani mne sa ĽSNS nepáči. No nepáči sa mi ani Matovičova OĽaNO, ani Kollárova rodina, ani Sulíkovi SaSkovia. A pána prezidenta ani spomínať nebudem. Mám preto ujúkať po uliciach slogany o ich zákaze? Asi nie, demokracia je predsa o rôznorodosti názorov a o voľbe medzi nimi.

Rozhodnutie súdu začala nespokojná strana (teda takzvané demokratické opozičné strany a médiá hlavného prúdu) okamžite interpretovať ako blamáž generálneho prokurátora. Pretože jeho žaloba vraj nebola dostatočne odôvodnená, ako konštatoval súd.

Vážená „demokratická“ opozícia, vážené médiá hlavného prúdu!
Mohli by ste asi konečne pochopiť, že kde nič nie je, tam ani čert neberie – súd vám to napísal celkom jasne. A mohli by ste si priznať, že voči vami uvádzanej trápnosti a nekompetentnosti žaloby ste sa doteraz ani len slovkom nevymedzili.

Generálny prokurátor urobil jediné – naplnil mediálnu objednávku. Dôsledkom výroku Najvyššieho súdu sa stane fakt, že odteraz asi bude potrebné dobre si rozmyslieť, či pre kotlebovcov je vhodné používať prívlastky odvodené od slov fašizmus, nacizmus, rasizmus. Pretože súd by sa v tom prípade mohol konať zasa, ale v obrátenom garde.

Už v titulku som uviedol, že Kotlebu nemusím, ale musím. Priznávam, že ide iba o parafrázu Voltaireovho výroku. Je síce notoricky známy, no jeho zopakovanie nikdy neuškodí:

Nesúhlasím s tým, čo hovoríš, ale do poslednej kvapky krvi budem brániť tvoje právo povedať to.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1908527x
Priemerná čítanosť článkov: 5243x

Autor blogu