Založ si blog

Pár slov o Hornej Nitre

Stručný citát z dnešného článku SME:

Do regiónu Hornej Nitry by sa mali v najbližších rokoch naliať zhruba tri miliardy eur a realizovať vyše dve stovky investičných projektov. Ako ďalej uviedol po rokovaní vlády na tlačovej besede vicepremiér Richard Raši investície poputujú do uhoľného regiónu v rámci jeho transformácie. Akčný plán transformácie schválil v stredu kabinet.

To sa zdá byť celkom nudná informácia, neobsahuje žiadnu kauzu, ani škandál. Prečo má zmysel o tom písať? Skúsim najskôr pre neznalých stručne popísať región: spadajú doňho 4 okresy – Topoľčany, Prievidza, Partizánske, Bánovce nad Bebravou. Okrem okresných miest tu nájdeme ešte pár menších mestečiek – Nováky a Handlová. Žije tu takmer 300 000 obyvateľov (podľa Wikipedie cca 286 000). Nájdeme tu množstvo historických a kultúrnych pamiatok (za všetky Bojnický zámok), kúpele i prírodné krásy údolia rieky Nitry a štvorice pohorí, ktoré ju obkľučujú. Je tu silné priemyselné zázemie, nájdeme tu podniky nábytkárske, odevné i obuvné, gumárenské, potravinárske i strojárske. Energetiku zastupuje novácka elektráreň, ťažký priemysel novácke chemické závody. Poľnohospodárstvo a ovocinárstvo vyspelé, aj keď z jeho klenotu, chmeľníc, zostali len úbohé zvyšky. No a sú tu i základné suroviny – drevo a to najkritickejšie, hnedé uhlie. To hnedé uhlie, ktorého útlm ťažby vláda plánuje a na základe toho pripravuje reštrukturalizáciu celej oblasti.

Zdá sa to byť celkom jednoduché. Bane sa zavrú – no a čo? Veď baníci sa zamestnajú inde, roboty je dnes hocikoľko. Nejde však len o baníkov. Hnedé uhlie vyrábalo elektriku v Novákoch. No a čo? – spýtame sa znovu. Zavrieme i elektráreň, aspoň nebude smradiť. V poriadku, zasa nám pribudne pár stoviek nezamestnaných. Ale pribudne nám aj zaujímavý problém, síce nie v Novákoch, ale v Prievidzi. 50-tisícové mesto je totiž vykurované zbytkovým teplom z nováckej elektrárne. Koľko nových teplární bude treba vybudovať? A koľko podobných súvislostí sa tu ešte objaví?

Mnoho dorastencov zapájajúcich sa do diskusií po článkami SME sa zavzdušňuje nad sumou 3 miliardy eur, ktoré chce vláda minúť na 200 investičných projektov v regióne. Samozrejme sa to nezaobíde bez poukazovania na populárnu „alobalovú kauzu“. Ide však hlavne o to, aby sme dovideli ďalej od nosa. Celý tento tristotisícový región totiž nemá vybudovaný ani meter rýchlostnej cesty. Pardón, zavádzam – nedávno bol ukončený obchvat Bánoviec. Ten však asi príliš nepomôže prilákať investorov. O tom, že aj železničné trasy v tejto oblasti sú skutočne mizerné, je škoda hovoriť. Koľko je tu elektrifikovaných tratí? Kto tipuje 0 metrov, ten uhádol celkom presne.

Skrátka región od macochy. Je priam zázrak, že po rabovačkách „zahraničných investorov“ (za všetky uvediem topoľčiansky pivovar) tu ešte nie je sto kilometrov dlhá hladová dolina. Tie tri miliardy investovaných eur predstavujú splátku velikánskeho dlhu, ktorý Slovensko voči Hornej Nitre má. Splátku, nie kompletne splatený dlh.

 

Každodenné haiku XXX

27.03.2024

Bol veterný deň. Podvečer je sfarbený do karmínova. Použitý obrázok je z verejne prístupných zdrojov. Jeho nekomerčné použitie je v súlade s §§37, 38 a 39 Autorského zákona 185/2015 Z.z. © spozabukakuk

Každodenné haiku XXVIII

24.03.2024

Hľa, ochranári! Toto spáchal lykožrút s vašou pomocou. Použitý obrázok je z verejne prístupných zdrojov. Jeho nekomerčné použitie je v súlade s §§37, 38 a 39 Autorského zákona 185/2015 Z.z. © spozabukakuk

Každodenné haiku XXVII

23.03.2024

Malé Karpaty pod hradbou temných mrakov. Prísľub mokrých dní. Použitý obrázok je z verejne prístupných zdrojov. Jeho nekomerčné použitie je v súlade s §§37, 38 a 39 Autorského zákona 185/2015 Z.z. © spozabukakuk

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 360
Celková čítanosť: 1895373x
Priemerná čítanosť článkov: 5265x

Autor blogu