Založ si blog

Čo rieši internet – úbohosť našej vzdelanosti. . .

Úbohosť nielen našej vzdelanosti, ale aj mienkotvorného média. Čomu zásadnému venoval denník SME priestor na svojej titulnej stránke? Nuž, vyčísleniu triviálneho algebraického výrazu:

8 : 2 x (2+2) = ?

A rozbehla sa diskusia takmer ako by jedným z členov výrazu bol nepopulárny politik. Diskutujúci viedli náruživé diskusie o tom, či je výsledkom výrazu 1 alebo 16. Ako k týmto výsledkom dospejeme? Jednotku dostaneme vtedy, keď číslo 8 predelíme výrazom 2x(2+2) = 8. Teda polopatisticky 8 : 8 = 1. K druhému výsledku sa dopracujeme keď to budeme sekať doradu: 8 : 2 = 4 x 2 x (2 + 2) = 16.

Vráťme sa do rokov povinnej školskej dochádzky, na prvý stupeň základnej školy. Na hodine matematiky nás učili, že pre násobenie a sčítanie platí komutatívny zákon: 5 x  6 = 6 x 5, respektíve 6 + 5 = 5 + 6. Neplatí však pre delenie a odčítanie, ak delíme 10 : 5 a pokúsime sa prehodiť čísla tomto výraze, k rovnakému výsledku sa nedopracujeme. Prvý člen delenia sa vedecko-matematicky nazýva delenec, druhý deliteľ.

V nami pertraktovanej „kauze“ je delencom číslo 8, deliteľom je zvyšok výrazu – 2 x (2 + 2) – tak dospejeme k výsledku 1. Ku ktorému dospeli všetci tí, ktorí dávali počas výuky matematiky prvého stupňa základnej školy pozor. Tí, ktorí hlásajú výsledok 16, spravili to, že delenca prenásobili výrazom (2 + 2) a deliteľom zostalo len číslo 2. Teda riešili tvar 8 x (2 + 2) : 2, pre ktorý naozaj platí výsledok 16. Smola je, že medzi tieto dve možnosti nemôžeme vložiť znamienko rovnosti, ide o rozdielne matematické operácie.

Viacerí „vzdelanejší“ diskutéri tvrdili, že ide o nejednoznačný zápis. Nuž, musím sa uškrnúť. Matematika je natoľko exaktná, že jednoznačnosť v tomto prípade je úplne jasná. Uvediem príklad, ktorý snáď presvedčí aj posledných neveriacich Tomášov:

Číslo 1 je asi nespochybniteľné. Môžeme ho napísať v tvare zlomku napríklad 10/10, čitateľ zlomku necháme na pokoji a menovateľ (to je tá časť pod zlomkovou čiarou) rozpíšeme na tvar 2 x 5. Zlomkovú čiaru nahradíme symbolom delenia :, takže dostaneme tvar 10 : 2 x 5. Ak by sme tento algebraický výraz vyčísľovali podľa „veriacich v šestnástku“, tak by sme sa dopracovali k číslu 25 a s prekvapením by sme zistili, že 1 = 25, čo asi mnohých neuspokojí.

P.S. Ešte by sa dalo napísať i to, že delenie a odčítanie sú len inou formou násobenia a delenia, ale tejto náročnej matematickej kauze som i bez toho venoval priveľa času i priestoru.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Progresívci sa pre schválené zmeny v RTVS oblečú do čiernej, avizujú protesty. Podľa SaS urobí vláda z RTVS dezinformačné médium

24.04.2024 17:41

Poslankyňa Zora Jaurová povedala, že upravená verzia zákona je rovnakou hrozbou, ako pôvodná verzia.

Fico

Fico chce prešetriť prideľovanie spisov na Najvyššom súde. Prideľujú sa transparentne, kontrola bola arogantná a neštandardná, odpovedal Šikuta

24.04.2024 16:51, aktualizované: 17:25

Podľa Fica je podozrivé, že v minulosti všetky najcitlivejšie veci, v ktorých sa rozhodovalo o opravných prostriedkoch, pripadali senátu 5T sudcu Juraja Klimenta.

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1909810x
Priemerná čítanosť článkov: 5247x

Autor blogu