Založ si blog

Už nie sme mafiánskym štátom!

Človek si už na to po čase aj zvykol – prvý občan vyhlásil, že Slovensko je mafiánskym štátom, citovali ho médiá a tak nejako sme sa s tým zmierili. Zľudovelo to a neboli sme ďaleko od toho, aby sme začali zvažovať pridanie tohto fenoménu k Jánošíkovskej tradícii.

No ale – kde nič, tu nič – zrazu šok! Ten istý človek, ktorý si na mafiánsky štát zvykol, priam si ho osvojil, si v nedeľu naobed zapne televízor a zrazu sa dozvie, že sme fungujúcou demokraciou! Dokonca právnym štátom! Oj, bisťudadestrelatidomatere!

Čo už. Treba akceptovať fakty a analyzovať príčinné súvislosti, i naša stará mať tak vravievali. Ako sa len tak, mne nič – tebe nič, prakticky zo dňa na deň stane z mafiánskeho štátu fungujúca demokracia? Čo zásadné sa musí prihodiť? Načrime teda do studnice historických skúseností a bádajme, hľadajme jednotiaci prvok stojaci za rozpadom veľkých mafiánskych štruktúr. Bádajme, hľadajme, neustávajme… A hľa, urodilo sa!

Za rozpadom mafiánskych rodín nezvykne byť vytrvalý boj polície, ani masívny záťah na jej členov. Prvopríčinou býva odchod hlavy mafiánskeho klanu. Zvyčajne násilný, i keď aj prípady pokojného dožitia na dôchodku sa vyskytli. Tu je pes zakopaný!

Zapátrajme my na domácej politickej scéne a hľadajme analógiu. Nehľadáme dlho a máme ju – hlavou nášho mafiánskeho štátu už nie je tá hlava, čo ňou ešte donedávna bola! Odrazu je všetko jasné, zrozumiteľné a logické.

Uf! Človeku sa hneď lepšie dýcha, keď zistí kde je sever – keď si overí, že je to naozaj tam, kde obrastá machom. Aj to pivko poobede chutí lepšie, lebo všetky noviny tak píšu, že lepšie nám je sveta žiť v štáte fungujúcom demokratickom. A keď to je v novinách, tak to pravda musí byť, bo noviny by nám neluhali.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1908270x
Priemerná čítanosť článkov: 5243x

Autor blogu