Založ si blog

Odvolávam, čo som ešte neodvolával

Titulok je parafrázou – formálne na známu pasáž z filmu Pyšná princezna. A obsahovo na najnovší počin opozičného konglomerátu pozostávajúceho zo SaS, Sme rodina a (ako inak) Matoviča.

Matovič, predstavujúci hovorcu tohto ansámblu, dal predsedovi vlády ultimátum: má „zabezpečiť“ odchod podpredsedu Národnej rady SR Martina Glváča z funkcie. Čas má do 7. novembra. Ak to „nevybaví“, opozícia iniciuje mimoriadne rokovanie, na ktorom mieni odvolávať predsedu vlády. Citát je z článku, na ktorý je vyššie v texte uvedený odkaz, za zvýraznené slová zodpovedá autor blogu.

Čo sa vlastne udialo? Nuž iba toľko, že opozícia vyzýva premiéra k neústavnému kroku. A ak odmietne porušiť ústavu, tak ho chcú odvolávať z funkcie…

Pripomeňme si základné fakty: v našom štáte platí delenie moci na zákonodárnu, výkonnú a súdnu. Premiér Pellegrini je šéfom vlády, teda exekutívy, čiže moci výkonnej. Glváč je podpredsedom parlamentu, je súčasťou moci zákonodárnej, od vlády nezávislej. Naša ústava o tomto konkrétnom prípade hovorí nasledovné:

Článok 90

(1) Predsedu Národnej rady Slovenskej republiky zastupujú podpredsedovia. Tajným hlasovaním ich volí a odvoláva Národná rada Slovenskej republiky nadpolovičnou väčšinou hlasov všetkých poslancov. Podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky je zodpovedný Národnej rade Slovenskej republiky.

Hovorí sa tam niečo o predsedovi vlády a jeho právomoci pri odvolávaní podpredsedov parlamentu? Nič také som si nevšimol. A keby si páni opoziční poslanci dali aspoň tú minimálnu námahu a zoznámili sa so zákonom zákonov Slovenskej republiky – čo by malo byť ich psou povinnosťou – tak by to tiež hľadali márne.

Ďalší nezmysel z opozičnej dielne, hľadanie palice na psa, ktorého strašne túžia biť. Zároveň je to však aj nechutná prezentácia ich predstavy vládnutia – veci chcú riešiť „vybavovaním“ a „zabezpečením“. Ignorovaním zákonov, ich lámaním cez koleno.

Prznením Ústavy Slovenskej republiky.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1907925x
Priemerná čítanosť článkov: 5242x

Autor blogu