Založ si blog

25-ročný prokurátor?

V súvislosti s obvinením Róberta Fica zo schvaľovania trestného činu a extrémizmu vyplávalo na hladinu meno špeciálneho prokurátora, ktorý obvinenie podal. Nie je to nič utajované, volá sa Tomáš Honz. A má vraj 25 rokov.

Aby som hneď skraja uviedol veci na pravú mieru: nejde mi o to, na koho pán prokurátor podáva obvinenia, keďže obvinenie a obžalobu podal aj na exposlanca Mazureka. Zarazil ma jeho vek a dal som si tú námahu, aby som zistil, ako sa v dvadsaťpäťke človek dokáže stať prokurátorom, dokonca špeciálnym.

Podľa Zákona o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry č. 154/2001 Z.z., §6 (2) b), c) a h) sa prokurátorom môže stať človek, ktorý dovŕšil vek 25 rokov, má vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa alebo jeho ekvivalent a zložil odbornú justičnú skúšku (prípravná prax na ňu musí byť 3-ročná, vo výnimočných prípadoch ju GP môže skrátiť na 18 mesiacov). Prokurátori musia začínať od piky, na okresných prokuratúrach, a pre postup na vyšší stupeň prokuratúry (krajskej alebo generálnej) musia absolvovať výberové konania. Špeciálnym prokurátorom sa podľa §24a toho istého zákona môže stať len prokurátor Generálnej prokuratúry, volí ho Národná rada.

Základné info – normálny človek dokáže skončiť vysokú školu právnickú vo veku dvadsaťtri rokov. Plus potrebuje ešte nejaký čas na získanie VŠ vzdelania druhého stupňa a na získanie kúska praxe vo zvolenom odbore. Predpokladajme, že pán Holz má už blízko k 26. narodeninám – aj tak však už vo februári 2019 vystupoval ako prokurátor v „kauze Mazurek“. Zdá sa, že vtedy niekedy musel dovŕšiť vek 25 rokov.

Zosumarizujme si to: človek zaujímajúci sa o funkciu prokurátora špeciálnej prokuratúry musí absolvovať VŠ, druhý stupeň vysokoškolského vzdelania, zložiť odbornú justičnú skúšku s praxou minimálne 18 mesiacov, vo veku 25 rokov sa stať po výberovom konaní obyčajným prokurátorom, absolvovať výberové konanie na prokurátora GP, byť ako prokurátor GP navrhnutý na špeciálneho prokurátora, byť Národnou radou SR zvolený za špeciálneho prokurátora. Že medzitým ešte musí absolvovať niekoľko viacmesačných  bezpečnostných previerok NBÚ je len technický detail, ktorý v množstve ostatných uvádzaných termínoch zaniká.

Veľmi jednoduchá otázka: ako sa môže 25- ročný človek (OK, povedzme, že už 26-ročný) stať špeciálnym prokurátorom? Alebo keď už nie, tak aspoň prokurátorom Generálnej prokuratúry SR. Alebo keď už nie, tak aspoň radovým prokurátorom nejakej okresnej prokuratúry…

Odpoveď na otázku položenú v úvode – ako sa v dvadsaťpäťke človek dokáže stať prokurátorom, dokonca špeciálnym – som nenašiel. Podľa môjho osobného názoru sa to nedá, pokiaľ človek rešpektuje zákony Slovenskej republiky. Z toho však vyplýva iná jednoduchá otázka:

Ako to, že pán Tomáš Honz je špeciálnym prokurátorom?

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1910271x
Priemerná čítanosť článkov: 5248x

Autor blogu