Založ si blog

Vox populi podľa Matoviča

Líder OĽaNO prekvapuje a prekvapuje. Človek si často pomyslí, že väčšia blbosť sa už vymyslieť nedá, no Matovič ho poľahky presvedčí o jeho hlbokom omyle. Aj teraz – 11 prikázaní, ktoré si má ľud odhlasovať a ktoré by mali byť záväzkom „strany“ OĽaNO pre vstup do vládnej koalície.

Označenie „blbosť“ je expresívne a silné, no celkom v duchu matovičovskej rétoriky. Rétorika nematovičovská by mala preukázať argumentami prečo to blbosť naozaj je. Poďme nato:

– najskôr počet hlasujúcich – koľko ľudí odsúhlasí Matovičovo jedenástoro? Tí, ktorí zakladali vlastné politické strany dobre vedia ako ťažko je získať 10 000 podpisov. Hovorím pritom o prostých podpisoch, nie o špekuláciách nad 11 otázkami. Matovič má k dispozícii 2 týždne. Koľko hlasov zozbiera? Buďme optimisti – povedzme 30 000? Toľkí ľudia by hlasovaním mali rozhodnúť o možnej vládnej koalícii? A aká bude preukaznosť hlasovania? Bude to anonymná anketa, do ktorej si jej usporiadateľ bude môcť napísať čísla aké len bude chcieť?

– k jednotlivým otázkam, najskôr tie jednoduchšie. Každý volič, ktorý sa zúčastní volieb, by mal dostať 10-percentnú zľavu na poplatky štátu. Ktorých poplatkov sa to má týkať? Daní a odvodov? Diaľničných známok? Kolkových známok, alebo ich náhrad? Má pán Matovič predstavu o koľkých miliónoch sa bavíme? Praktická otázka: ako sa bude preukazovať účasť vo voľbách?

– ak dakoho udám za korupciu, tak budem mať nárok na polovicu hodnoty, o ktorú korupčník poškodí štát. Ak teda bonznem doktora, čo je najčastejší prípad korupcie riešenej Špeciálnym súdom, že zobral úplatok fľašu koňaku, tak budem odmenený polovicou fľaše koňaku.

– hmotná zodpovednosť verejných činiteľov: ďalší skvost. Ak primátorovi odhlasuje zastupiteľstvo niečo nepodarené, čo spôsobí škodu, a on to bude musieť podpísať, tak kto ponesie zodpovednosť? Primátor? Zastupiteľstvo podľa zásad kolektívnej viny?

– OK, teraz skúsme niečo komplikovanejšie – objednávanie pacientov prostredníctvom centrálneho čísla zdravotnej poisťovne. No fasa… Akurát nikto nepovedal čo sa stane, keď sa k doktorovi objedná povedzme 80 pacientov na jeden deň a on bude zvládať nanajvýš 30. Objedná ich poisťovňa na iný termín? V poriadku, no to isté si predsa riešia lekári dnes aj samostatne, bez centrálneho čísla. Otázku platieb poisťovní pre doktorov si ani nebudem všímať, veď to je len o peniazoch.

– na záver jednu špecialitku, zvyšku matovičovín sa nemienim venovať. Pacienti s PODOZRENÍM na onkologickú diagnózu by mali byť operovaní do dvoch týždňov… Pri všetkom rešpekte k ľuďom takto postihnutým – takúto tuposť si nezaslúžia. Vyšetrenia onkologických diagnóz sa nedajú zvládnuť na jedno posedenie s fonendoskopom. Zďaleka nie každá rakovina má formu nádoru, zďaleka nie každý nádor je nutné operovať a zďaleka nie každý nádor, ktorý by mohol byť operovaný, sa operovať dá.

Vážený volič Igora Matoviča! Naozaj si ochotný dať hlas tomuto hochštaplerovi?

P.S. Jedna spomienka na story spred 10 rokov: SaS pred svojim vstupom do parlamentu presadila referendum o šiestich otázkach, ich zoznam je tu. Referenda sa zúčastnilo okolo 900 000 ľudí, čo nebol dostatočný počet na to, aby bolo platné, no celkom určite to presiahne počet ľudí hlasujúcich za Matovičove (autocensored). No za otázky sa vyslovil vysoký počet zúčastnených, 70-95% hlasujúcich. Čo myslíte, koľko z týchto otázok Sulík počas svojho úradovania inicioval ako zákon, alebo novelu zákona už existujúceho? Ak odpoviete, že žiadnu, tak je to zásah do čierneho.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1910274x
Priemerná čítanosť článkov: 5248x

Autor blogu