Založ si blog

Všeobecná túžba: Predčasné voľby!

Prvotné nadšenie Igora Matoviča zo zostavovania vlády komentujú médiá hlavného prúdu veľmi rezervovane. Človek sa im ani veľmi nečuduje, veď si veľmi dobre uvedomujú, že maslo na hlave kvôli neželanému lídrovi majú predovšetkým ony. A tak v tichosti, akoby mimochodom, zverejňujú už vopred pochybnosti o tom, kto s kým a kto s kým nie, čo sa nedá, čo sa nebude dať, kto by mohol šéfovať ministerstvám a kto nie.

Atmosféra však napovedá tomu, že predčasné voľby si potichúčky želajú všetci, ba nielen to, oni s nimi reálne počítajú. Potichúčky, podprahovo sa podsúvajú informácie trebárs o tom, že niektoré strany si už na jesenné obdobie rezervovali časť mediálneho priestoru… Prečo?

Pomerne jednoduchá je odpoveď pri neúspešných: PS/Spolu, SNS i maďarské strany túžia po novej šanci. Sem by sa možno dali zaradiť i strany Vlasť a Dobrá voľba. Okrem toho i spomenuté médiá a – ako inak – mimovládky fandiace liberálnej stajni. Tie mimovládky, o ktorých konšpirátori tvrdia, že sú podporované zo zdrojov „veď viete koho“.

Strany aktuálne sa črtajúcej opozície ĽSNS a Smer-SD si túžia poopraviť volebný výsledok. V prípade Smeru ide o (nimi predpokladaný) krátky oddych od vládnutia, reorganizáciu vlastnej zostavy a presvedčenie, že volič dokáže aj za (nimi predpokladanú) krátku dobu vládnutia spolku Matovič & co. posúdiť (ne)vhodnosť ich predpokladov na takúto robotu.

Strana Sme rodina sa síce ústami svojho bossa kasá čo všetko vo vláde dosiahne, no ide iba o klon Matovičovho volebného bankomatu. Je im srdečne jedno, či budú vo vláde, alebo v parlamentnej opozícii. Prachom za volebný výsledok to neublíži. Strana Záludných lavíruje a pomerne komicky sa pomocou akéhosi morálneho kreditu bráni koalícii s Kollárovou famíliou. Už len ten morálny kredit treba niekde kúpiť, najradšej bez navýšenia.

No a Matovič so svojou rodinnou firmou… Asi ani sám netušil čo dosiahne – a dosiahol to, čo ani nechcel. Jeho túžba bola jasná už pred voľbami, urobiť čo najlepší volebný výsledok a vopred si rozoštvať perspektívnych partnerov, aby sa na vláde nemusel podieľať vôbec ničím. Čo by samo o sebe bolo veľmi serióznym predpokladom nových parlamentných volieb a novej dávky štátneho príspevku za výsledok v nich dosiahnutý. Ale smola! Prehnal to až tak, že zvíťazil, a do nechcenej vlády musí, aj keď sa tvári, že ako fasa. Súčasná situácia ho stavia pred neočakávané riziko: vo vláde bude musieť postupovať tak, aby riziko strát preferencií vo vytúžených predčasných voľbách bolo čo najmenšie. Aby sa čo najviac špiny dalo nahádzať na koaličných partnerov.

Jediným spokojným sa v tejto chvíli javí iba Sulík. Strpel potupu podriadenosti voči Matovičovi, ktorého na vlastnom chrbte dostal do politiky. Berie bez reptania všetko, čo sa mu pohodí. No možno i on dospeje k presvedčeniu, že Matovič je infekčný bacilonosič ktorý dokáže nakaziť ostatných, no sám zostáva infekciou nedoknutý.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1910048x
Priemerná čítanosť článkov: 5247x

Autor blogu