Založ si blog

O financministrovi, ktorý trošičku nevedel počítať

Kde bolo, tam bolo, za siedmimi Vatrami a siedmimi Dupajmi, bola jedna krajinka, Oľansko ju zvali. Vládol tam mocnou rukou, hlasnou hubou a plačlivým okom kráľ Magor Itovič. A vládol tým štýlom, že až štvrtina krajinky po ňom nehádzala nahnité paradajky.

Nevládol však až tak celkom sám, Oľansko bolo štátikom konštitučného typu – to preto, aby keď sa dačo poondí, mohol kráľ Magor Itovič ukázať vznešeným prstom na vinníka: To som nezbabral ja, to zbabral tento!

Ako áno, ako nie, funkciu financministra krajinky zastával nejaký Hego Eder. Jeho najvýraznejšou prednosťou bola schopnosť vytlačiť na tvár úsmev vždy, keď vzhliadol ku oľanskej hlave korunovanej.

Jedného dňa sa nami sledovaný financmister rozhodol, že nebude viac makať od nevidím do nevidím ako nejaký člen marginalizovanej skupiny, ale že si najme pomocníka. A hľa – ani nemusel dlho hľadať, okamžite naďabil na ochotného človeka. Na fiškáľa Ziskoviča! No a aby sa nepovedalo, tak s ním i zmluvu spísal, na fiškáľske služby, ktoré by pánu Hego Ederovi mohli výrazne pomôcť pri jeho drine s rátaním oľanských financií. A bola to veru zmluva najonakvejšia zo všetkých zmlúv, na celých 850 000 dukátov oľanských!

Našli sa však pod hradom oľanským kuvičie hlasy. Ktoré kuvikali, že fiškáľ Ziskovič je financministrovým pusipajtášom a že dukátiky tým činom okľukou poputujú do vrecák jeho blahorodia pána Hego Edera. Ktorý už bude vedieť ako a v čí choseň s nimi naložiť.

Nebol by to však vysoký kráľovský úradník, aby sa nevedel voči takým neprajníkom brániť. Najradšej by síce dal tú odporú chásku na škripec naťahovať, v kolese lámať a finálne rozštvrtiť, no tieto postupy už dávnejšie vyšli z módy. Nutné bolo teda vytiahnuť intelektuálne postupy a razantne vyhlásiť: ide o absolútne pokrytectvo! Najal som si človeka za smiešnych 30 dukátov na hodinu!

Pán minister mal však pri svojom verejnom výstupe strašnú smolu – počúval ho totiž aj 8-ročný Ferko, študent prvého stupňa oľanskej ľudovej školy. No a keďže bol Ferko tak trochu šprt a matika ho bavila, tak si na svojom guličkovom počítadle jednoducho zrechnoval, že pri sadzbe 30 dukátov za hodinu by pán Ziskovič musel odmakať vyše 28 233 hodín. Čo pri fonde pracovného času 8 hodín za deň a 220 pracovných dní v roku (nadaný chlapec nezabudol na dovolenky a sviatky) predstavuje takmer 43 rokov nepretržitej práce. To však bola len základná úvaha, Ferka napriek jeho nízkemu veku nemôžeme podceňovať! Strategicky usúdil, že tú prácu nemusí pán Ziskovič robiť sám, a že si môže najať pomocníkov. Trebárs deviatich, takže pri rovnomernom rozdelení náročných úloh sa im doba výkonu zazmluvnenej práce scvrkne na prijateľných 4,3 roka. No ak by sme aj zanedbali všetky režijné náklady pána Ziskovičovej firmy a všetky dukátiky by tvorili len a len mzdy týchto desiatich fiškáľov, tak by sme dospeli k mesačnej mzde 1647 dukátov oľanských. Buďme úprimní: ktorý fiškáľ bude v pote tváre dorábať chlieb svoj každodenný za takúto žobrácku mzdu?

Dozaista pochopíme, že pán financminister po týchto jednoduchých argumentoch mladistvého študenta onemel. Ak môže byť v rozprávkach kráľ nahý, tak prečo by nemohol byť financminister ekonomicky negramotný?

Autor blogu prehlasuje, že mená postáv v tomto príbehu sú vymyslené a každá podobnosť tejto rozprávky so skutočnosťou je úplne náhodná. Alebo aj nie…

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1910457x
Priemerná čítanosť článkov: 5249x

Autor blogu