Založ si blog

Kočner – čo ďalej?

Súd rozhodol. Kočner a Zsuzsová sú podľa jeho verdiktu nevinní. Vraj rozhodol pre väčšinu šokujúco, no pokiaľ človek sledoval diskusie pod článkami o Kočnerovom procese, tak pre väčšinu to žiadny šok nebol. A veľmi ľutujem, že sa mi nepodarilo vyhľadať článok v SME, v ktorom jeho autor ešte pred začatím procesu apaticky konštatoval, že Kočnerovi zrejme nič nedokážu…

Otázka z titulku je nasmerovaná predovšetkým na médiá. Doteraz nám väčšina maistreamu masírovala mozgy tvrdeniami o nepochybnej Kočnerovej a Zsuzsovej vine v kauze objednávky vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Bol udaný jediný azimut, od ktorého sa nik nesmel odkloniť – Kočner, alebo nič!

Lenže to „nič“ tu zrazu je. Čo ďalej, médiá? Ešte síce existuje pre ne malá nádej, je tu odvolanie prokuratúry na Najvyšší súd (NS). Lenže poloha „všetko, alebo nič“ sa nemení a možnosť „nič“ je stále reálna.

Predpokladajme hypoteticky, že NS naozaj nevyhovie odvolaniu prokuratúry, ani zvláštnym dovolaniam, ktoré môže podať generálny prokurátor. Medzi nami dievčatami – ja osobne pokladám túto možnosť za pravdepodobnú. Vykašľú sa potom média na pátranie po menách objednávateľov Kuciakovej vraždy? Uspokoja sa s kydaním na justíciu a s poukazovaním na náznaky akéhosi nechutne hmlistého pozadia rozhodnutí príslušných súdov?

Nie, toto predsa nie je cesta. Pre investigatívnych novinárov sa doširoka otvára nové pole pôsobnosti. Pri hľadaní objednávateľov Kuciakovej vraždy sa môžu naplno realizovať – a môžu začať okamžite! Je však celkom možné, že Kočner bol pre investigatívu len ľahšou, bezpečnejšou cestou, len sa pripojili k luze, ktorá ho kameňovala, a hodili si doňho vlastné šútre.

Na hľadanie pravdy by však museli mať novinári okrem inteligencie, vedomostí, kontaktov a profesionálnej erudície aj poriadne gule. Také, aké nikomu z ich ansámblu doteraz nenarástli.

 

P.S. Predpoveď SME na rok 2020 sa mi predsa len podarilo nájsť! A je v nej naozaj vyjadrený predpoklad, že Kočnera za vraždu Kuciaka neodsúdia! Takže aký šok, milí redaktori mainstreamového SME?

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1909584x
Priemerná čítanosť článkov: 5246x

Autor blogu