Založ si blog

Naučí sa financminister počítať?

Včera sa minister financií zmohol (konečne!) na čosi, čo nazval „miliardovým plánom obnovy Slovenska“. Nechcem tu a teraz rozvíjať teórie o všeobecnosti jeho „plánu“ bez náznaku jediného konkrétneho opatrenia, alebo o súvislostiach dôchodkovej reformy a zvyšovania spotrebných daní s riešením následkov koronakrízy. Na tú tému je a bude uverejnených dostatok kritických článkov. Chcem len podčiarknuť jeden nepovšimnutý detail. Maličkosť, vďaka ktorej sa vieme presvedčiť o (ne)dôveryhodnosti plánu vyprodukovaného financministrom. A aj o potvrdení jeho (ne)kompetentnosti.

O čo ide?

Nuž, pán minister Heger – ako to už uňho býva dobrým zvykom – sa nechal zviesť ku kritike hospodárenia vlády za čias smeráckej vlády. A napočítal, že v rokoch 2013 – 19 smeráci vylepšili príjmovú časť rozpočtu o 4 miliardy evráčov slovenských a na výdavkoch utratili o 2,1 miliardy tých istých peňazí viac oproti rozpočtu. Čím vraj ukrátili rozvoj Slovenska o 6,1 miliardy našich zadunajských toliarov… Na linkovanom videu nájdete túto pasáž niekde okolo 31:20.

Neviem kto učil pána ministra počty na prvom stupni základnej školy, no buď to bol babrák, alebo dostal do ruky Edka Hegera s hlavou dubovou, neschopnou pochopiť sčítanie a odčítanie. Ono je to totiž tak, že príjmy a výdavky stoja na opačných stranách rozpočtu a sčítať ich síce môžeme, no musíme pritom dbať na príslušné znamienko. Zvykne to byť tak, že príjmy mávajú znamienko plusové a výdaje mínusové. No a koľko bude súčet +4 a -2,1? Nože, žiačik Heger, zvládnete to?

Toto je len brutálne náročná matematika (teda brutálne náročná pre pána ministra). Ostáva nám ešte spomenúť základnú logiku. Tú logiku, ktorá sa na školách nevyučuje, ale nejakou jej formou disponuje každý jedinec pod pomenovaním sedliacky rozum. Alebo fištrón, prípadne chochmes. Logika pána ministra tvrdí, že ak štát vybral o 4 miliardy viac, ako naplánoval, a minul menej, ako bol spomenutý nadmerný výber, tak občanov štátu tým ochudobnil. Logika, hnusoba jedna, je teda nepriateľom pána Hegera a neupozornila ho, že suma 1,9 miliardy (poznámka pre pána ministra – to je rozdiel medzi 4 a 2,1) poslúžila na zníženie zahraničného dlhu Slovenskej republiky.

A to najpodstatnejšie – smerácke vlády nemohli „ukrátiť“ obyvateľov Slovenska o viac, ako 4 miliardy, aj keby ako strašne chceli. Pretože viac peňazí navyše nevybrali… Príklad pre skalných voličov OĽaNO: ak idete do krčmy s úmyslom utratiť svoju jedinú stovku a cestou nájdete 40 eur, tak v krčme sa pokojne môžete rozšantiť a utratiť 121 eur. Ale utratiť 160 nemáte šancu, ak vám len krčmár nenaleje na sekeru.

Je celkom možné, že voliči pána ministra jeho vystúpenie ocenia potleskom. Je však reálne, že tých voličov bude výraze menej v porovnaní s februárom 2020.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1908646x
Priemerná čítanosť článkov: 5244x

Autor blogu