Založ si blog

Prečo je plošné testovanie sprostosťou

Už je to tady, už je to tady… Pána premiéra prepadol nápad – pretestovať celú krajinu, byť tak prvý na svete a nezmazateľne sa zapísať na čelo zoznamu anticovidových hrdinov. Skúsme posúdiť zmysel tohto veľkolepého plánu.

  • Logistika. Pánovi premiérovi chýba predstavivosť, vo veľmi veľkých počtoch obyvateľstva sa pokúša zorientovať rovnako, ako vo firme s 20 zamestnancami. Testy sa majú uskutočniť na 6000 odberných miestach, každé má obsluhovať 7 ľudí. Odkiaľ sa objaví tých potrebných 42 000 odborníkov? No, možno nemusia byť všetci odborníkmi, je potrebná aj administratíva, no v každom prípade tam bude musieť byť 6000 doktorov zaškolených na prácu s testovacími prístrojmi. Máme ich? Ako to vychádza s časom potrebným na testovanie? Ak jeden človek zaberie 5 minút (v tom je započítané zápis jeho údajov, odber vzorky a jej úprava v prístroji na to určenom), tak pri 12 hodinách nepretržitej práce sa dá za deň otestovať  na 6000 odberových miestach 864 000 ľudí.
  • Matematika. Predpokladajme, že logistiku nejako zvládneme – aj keď do nej musíme zarátať aj predchádzajúcu komunikáciu úradov s obyvateľstvom a organizačné zabezpečenie, podobne ako pri voľbách. Optimisticky predpokladajme, že všetko prebehne úspešne a dopracujeme sa k nejakým výsledkom. Predpokladajme i to, že testy budú fungovať s vynikajúcou presnosťou, s 99-percentnou úspešnosťou. Pri vysokej účasti 3 milióny obyvateľov by to znamenalo, že aj keby bola celá populácia krištáľovo bezvírusovo čistá, tak testy označia 30 000 ľudí za infikovaných. Čo s nimi? Zavrieť ich do karantény aj s rodinnými príslušníkmi? A čo ak je test spoľahlivý povedzme na 95%? Alebo na 90%? Kto vystopuje státisíce kontaktov týchto „infikovaných“? Táto posledná otázka však už nepatrí do matematiky, ale do predchádzajúceho bodu, do logistiky.
  • Zdravý rozum. Pri spomenutej účasti 3 milióny občanov na plošnom testovaní sa dostaneme približne k účasti 70% tých, ktorí by mali byť testovaní (testovanie sa nemá týkať detí do 10 rokov). Testovanie dospeje k nejakému výsledku a vyhodí nám počet infikovaných osôb. Ak by boli testy nespochybniteľné a na 100% presné, tak sa dostaneme povedzme k číslu 300 000 infikovaných. Čo s tým urobíme? Zavrieme ich spolu s rodinami a budeme ich strážiť pod bodákmi? Nezabúdajme, že medzi nimi bude veľa ľudí z profesií nutných pre zabezpečenie základných potrieb, zamestnancov elektrární, vodární, obchodov, vodičov pre prepravu potravín, lekárov a zdravotníkov. No a v populácii zostane ešte stále pobehovať nejaký ten milión neotestovaných jedincov, ktorí teoreticky môžu naďalej pestovať stáda vírusov. A kto vlastne dohľadá všetkých tých infikovaných a ich kontakty, keď dnes to nestíhame pri 1500 – 2000 prípadoch?

Dalo by sa toho napísať oveľa viac, no toto najpodstatnejšie by mohlo stačiť. Prospech z testovania by však mohlo mať niekoľko ľudí, napríklad štatistici zaoberajúci sa epidemiológiou, alebo firmy dodávajúce štátu 13 miliónov testov za vyše 50 miliónov eur. A ten najdôležitejší – premiér štátu s menom vytesaným do kameňa. Otvorenou ostáva zatiaľ otázka, či je to kameň s menami mysliteľov, alebo hlúpych egoistických maniakov.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

Aktuálna informácia, horúca novinka, práve sa stalo, PRAVDA, mimoriadna správa, mimoriadne1, mim1

Pri Šali došlo k tragickej nehode, čelnú zrážku áut neprežili traja ľudia

23.04.2024 15:29

Na mieste zasahujú dve pozemné ambulancie záchrannej zdravotnej služby aj posádka záchranárskeho vrtuľníka.

Ana Estradová

V konzervatívnom Peru vykonali vôbec prvú eutanáziu. Ana Estradová trpela nevyliečiteľnou chorobou

23.04.2024 15:09

Ana Estradová bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko. Súdny spor, v ktorom jej bolo priznané právo podstúpiť eutanáziu, viedla a vyhrala za pomoci ombudsmana pre ľudské práva.

Rudolf Schuster

Rudolf Schuster získal Čestné občianstvo Košického samosprávneho kraja

23.04.2024 15:06

Ide o vôbec prvé udelenie takéhoto ocenenia v histórii kraja.

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1909556x
Priemerná čítanosť článkov: 5246x

Autor blogu