Založ si blog

Súboj Titanov: Mikas versus Žilinka

Samozrejme, titulok je prehnaný, ba až takmer bulvárny, a mal by podprahovo evokovať niečo ako Batman versus Superman, alebo Alien versus Predátor. No priznajme si, po tlačovej konferencii generálneho prokurátora predsa len má niečo do seba.

V skratke o čo išlo: pán Žilinka nám zvestoval to, čo väčšina ľudí interesujúcich sa o politiku dávno vedela. Totiž že Vyhláška Ústavu verejného zdravotníctva č. 67 z konca minulého roka, ktorou sa šarapatiacemu vírusu zakazuje infikovať poslancov NR SR od ich kolegov ukrytých za igelitom, je v rozpore so zákonom. Že je len aktom nechutnej servility pána hlavného hygienika Mikasa voči vládnucej chunte.

Nebudem teraz uvádzať všetky tragikomické vyjadrenia niektorých členov vládnej koalície na danú tému, stačí názor právneho génia, pána poslanca Baránika: vyhláška napriek všetkému platí. Nuž, keby pán Baránik neponímal právo veľmi svojským spôsobom, tak by asi tušil, že generálna prokuratúra nemá právo rušiť akúkoľvek vyhlášku, môže voči nej nanajvýš podať protest. Presne tak, ako to urobil pán Žilinka. A pripomeňme i to, že voči vyhláške by mohol podať pripomienky ešte v procese jej prípravy a schvaľovania, keby táto prepytujem vyhláška nebola schálená bez akéhokoľvek schvaľovacieho procesu z večera na ráno.

To by samo o sebe bolo viacmenej iba mlátenie prázdnej slamy. Pretože k protestu sa Ústav verejného zdravotníctva má vyjadriť do 30 dní a na nápravu má k dispozícii ešte podstatne dlhší čas. Závažnejšie je vyjadrenie generálneho prokurátora, ktoré zaznelo len tak bokom, akoby mimochodom. Že inkriminovaná vyhláška je v rozpore s Trestným zákonom 300/2005 Z.z., konkrétne s jeho paragrafom 163, ktorý nás informuje o pálkach za šírenie nákazlivej choroby. Zacitujme si z neho:

(1) Kto úmyselne spôsobí alebo zvýši nebezpečenstvo zavlečenia alebo rozšírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až päť rokov.
(2) Odňatím slobody na tri roky až osem rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 závažnejším spôsobom konania.
(3) Odňatím slobody na štyri roky až desať rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1
a) a spôsobí ním ťažkú ujmu na zdraví alebo smrť, alebo
b) za krízovej situácie.

Všimnime si predovšetkým zvýraznený odsek (3), písmeno b)…

Skúsme interpretovať to, čo nám pán Žilinka polopatisticky nepovedal: pokiaľ budú v tejto veci podané trestné oznámenia, tak sa budú riešiť v zmysle trestného zákona. Pretože aj keď je nutné brať do úvahy fakt, že hlúpa vyhláška 67 stále platí, tak vyhláška nie je nad zákonom. Je to legislatívna norma nižšej právnej sily a v priamom strete so zákonom dostane, ľudovo povedané, na bendžo.

Na výsledky tejto zaujímavej kauzy si rád počkám – a verím, že nebudem sám, kto v sebe živí aspoň iskričku nádeje, že každému bude patriť to, čo jeho je.

uverejnené v Slovanských Novinách

Každodenné haiku XXX

27.03.2024

Bol veterný deň. Podvečer je sfarbený do karmínova. Použitý obrázok je z verejne prístupných zdrojov. Jeho nekomerčné použitie je v súlade s §§37, 38 a 39 Autorského zákona 185/2015 Z.z. © spozabukakuk

Každodenné haiku XXVIII

24.03.2024

Hľa, ochranári! Toto spáchal lykožrút s vašou pomocou. Použitý obrázok je z verejne prístupných zdrojov. Jeho nekomerčné použitie je v súlade s §§37, 38 a 39 Autorského zákona 185/2015 Z.z. © spozabukakuk

Každodenné haiku XXVII

23.03.2024

Malé Karpaty pod hradbou temných mrakov. Prísľub mokrých dní. Použitý obrázok je z verejne prístupných zdrojov. Jeho nekomerčné použitie je v súlade s §§37, 38 a 39 Autorského zákona 185/2015 Z.z. © spozabukakuk

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 360
Celková čítanosť: 1895070x
Priemerná čítanosť článkov: 5264x

Autor blogu