Založ si blog

Ukrajina podľa Machiavelliho

Stalo sa to, čo Západ nečakal – Rusko uznalo samostatnosť ukrajinských separatistov, Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky. Alebo to nebolo až také prekvapenie? Rád by som poskytol vlastný názor a nenáročnú analýzu zakladajúcu sa výlučne na informáciách z bežných médií. Najskôr stručný prehľad toho, „čo bolo“.

  • na hraniciach Ruska a Ukrajiny sa už od roku 2014 odohráva občianska vojny. Nik zvonka do nej nezasahuje, je to vnútorná záležitosť Ukrajiny.
  • snaha o zmiernenie konfliktu viedla k rokovaniam v Minsku a uzatvoreniu Minských dohôd, ktoré sú dohodami medzi Ukrajinou a zástupcami separatistických republík. Garantom dohôd bol takzvaný Normandský formát rokovania, jeho účastníkmi boli okrem zástupcov Ukrajiny aj Rusko, Nemecko a Francúzsko.
  • po 8 rokoch trvania konfliktu sa nič podstatné z Minských dohôd nesplnilo.
  • namiesto toho zosilneli volania Ukrajiny po vstupe do NATO.

Na Ukrajine a v okolitých postsovietskych štátoch zosilneli viaceré vojenské aktivity. Napríklad nárast počtu vojakov NATO v štátoch hraničiacich s Ruskom, pribúdanie armádnych inštruktorov z USA a UK, výrazný nárast nákupu zbraní Ukrajinou a modernizácia jej armády. A aj rastúci počet sankcií zo „Západu“ voči Ruskej federácii. Môžeme sem pokojne zarátať aj náš miniatúrny, no hlučný prínos, „obrannú zmluvu“ uzatvorenú medzi Slovenskom a USA.

Ako na to reagovali Rusi? Vcelku pokojne, žiadne radikálne odvetné sankcie z ich strany sa nekonali. Načo aj? Veď sankciami zrejme viac utrpela EU ako Rusko… Reakcie sa Západ (v tomto prípade priamo USA) dočkal až teraz, po agresívnej mediálnej masáži o útočných úmysloch Rusov voči Ukrajine. Darmo tvrdili experti, že ruské vojsko zhromaždené v bezprostrednej blízkosti ukrajinskej hranice (teda 100 až 200 km od nej) nie je útočného charakteru a jeho početnosť je pre útočné úmysly podvyživená. Darmo sa ozývali argumenty o presunoch vojsk výlučne na ruskom výsostnom území, o nezáujme o rozvrátenú Ukrajinu, o extrémne vysokých nákladoch na vojnu, ktorá by prinesla len smrť tisícok mladých životov. Západ bol presvedčený o tom, že zachová status quo. A že Rusko utrpí ďalšie morálne ujmy, pretože má na výber len dve alternatívy: buď zaútočiť a vystaviť sa morálnemu odsúdeniu takmer celého sveta, alebo zbabelo čušať a vystaviť sa hanbe. Lenže…

Múdry človek vidí pred sebou nekonečnú oblasť možného. Hlupák považuje za možné len to, čo je.
Denis Diderot

Vladimír Putin zareagoval neočakávane, teda aspoň podľa mediálnej odozvy. Nezabúdajme, že pár dní pred tým sa uňho na audiencii vystriedal francúzsky prezident s nemeckým kancelárom, teda dvaja členovia Normandského formátu zainteresovaní do Minských dohôd. Domnievam sa, že dostali priamu a neskreslenú informáciu o Putinových úmysloch uznať separatistické republiky a roztrhať tak Minskú zmluvu na franforce.

Ale priamo k veci: uznanie separatistických republík je porušením medzinárodného práva. Áno, je to tak, nech si hovorí kto chce čo chce. Lenže to by malo zásadný význam iba v tom prípade, keby medzinárodné právo požívalo aspoň akú-takú vážnosť a nebolo viackrát pošliapané viacerými precedensmi. Bombardovanie Juhoslávie, Kosovo, Irak, bezletová zóna v Lýbii, atď. Prečo má medzinárodné právo rešpektovať iba jedna strana?

Vladimír Vladimírovič Putin urobil to najlepšie, čo mohol urobiť. Zastavil občiansku vojnu, ktorá má na svedomí 14 000 životov. Zbavil sa ohniska nepokojov na hraniciach vlastného štátu a zosmiešnil všetkých poradcov vojenských aj nevojenských, spoločne s tajnými službami. Ukrajinské vojská sa pokojne môžu vrátiť do rodných kasární, ostreľovať Doneck a Luhansk si už netrúfnu.

Putinovo konanie nebolo celkom kóšer z hľadiska medzinárodného práva. To však momentálne prechádza štádiom klinickej smrti… No zachoval sa tvrdo a pragmaticky, presne v duchu toho, čo potrebuje jeho impérium. Tak, ako o tom onehdá učil Niccolo Machiavelli vo svojom diele Vladár. Jeho citát bude asi najlepším ukončením tejto mojej nepodstatnej úvahy:

V politike, kde niet odvolacieho súdu, súdi človek podľa výsledku.
Niccolo Machiavelli

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1908266x
Priemerná čítanosť článkov: 5242x

Autor blogu