Založ si blog

Prvá facka od európskej solidarity

Dnes sme utŕžili prvý europreplesk. Sprava i zľava, alebo možno zo severu i západu. Vďaka odstrihnutiu sa od dodávok ruského uhlia nemajú naše cementárne dostatok energie na výrobu jedného z najzákladnejších stavebných materiálov – cementu.

V čom však spočíva tá facka? Nuž, uhlie zvykli naše cementárne nakupovať od bratov Čechov a bratov Poliakov, dodávky mali zakontrahované dlhodobými zmluvami. Lenže česká a poľská vláda zakázali vývoz uhlia, ktorého zásoby si zvykli dopĺňať z Ruska. Tým uhlím, na ktoré EU uvalila sankcie. A naše cementárne utreli hubu, cement sa asi vyrábať nebude. Darmo sa pán Heger kasá, že zvolá akési fórum premiérov. Darmo sa odvoláva na akúsi európsku solidaritu. Okrem Slovenska je asi každému štátu bližšia košeľa ako kabát a radšej sú, keď ich hreje uhlie namiesto dobrého pocitu pri srdci, že ublížili Rusku.

Prvá skúška eurosolidarity teda dopadla na prd. Tých skúšok máme pred sebou ešte veľa, veď sa túžime silou-mocou odstrihnúť od všetkého ruského. Najbližšie asi bude nutné do 20. mája, keď nám vyprší termín platby za plyn pre Gasprom, sklopiť uši, stiahnuť chvost a zacálovať rublíkmi. Solidarita je síce solidarita, ale plyn je plyn. Z kolapsu hospodárstva bez neho by sme sa z vybabrania s Ruskom vôbec, ale vôbec nevytešovali.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

Moulin Rouge

Vrtuľa legendárneho mlyna na streche kabaretu Moulin Rouge v Paríži sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Zvrat v prípade Černáka. V miestnosti bol len pár minút, rozhodovať o jeho prepustení sa dnes nebude

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:06

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1910040x
Priemerná čítanosť článkov: 5247x

Autor blogu