Založ si blog

Pár slov o rodičovskom dôchodku

Diskusií o trinástom dôchodku a zmenách rodičovského dôchodku, ktoré s ním veľmi úzko súvisia, sú plné médiá. A ako to už u médií býva zvykom, drvivá väčšina diskusií sa hýbe v negatívnom kontexte. Veď prečo by mali pochválliť niečo, čo pochádza z dielne aktuálnej vládnej koalície? Rodičovský dôchodok, alebo rodičovský bonus, je zakotvený v Ústave SR, v článku 39:

(5) Každý má právo rozhodnúť, že časť uhradenej dane alebo časť uhradenej platby spojenej s účasťou na systéme primeraného hmotného zabezpečenia v starobe, bude poskytnutá osobe, ktorá ho vychovala a ktorej je poskytované hmotné zabezpečenie v starobe. Výkon práva podľa prvej vety nesmie mať negatívny vplyv na primerané hmotné zabezpečenie v starobe.

Jeho výška sa (orientačne, bez pokusu o absolútnu presnosť) pohybuje medzi 10 a 20 eurami za mesiac na jedno dieťa. V čom spočíva jeho problematickosť? Odpoveď je jednoduchá – neposkytuje všetkým dôchodcom rovnaké šance a z tohto pohľadu sa dá pokladať za nesystémový. Peňazí sa nedočkajú dôchodcovia bezdetní (a je úplne jedno, či deti nechceli, alebo nemohli mať, či nebodaj ich deti zomreli), dôchodcovia, ktorých deti nezarábajú (napríklad preto, že sú invalidní, či nezamestnaní), ani tí, ktorých deti pracujú v cudzine a neplatia dane na Slovensku. Okrem toho môžu rodičovský bonus obmedziť aj nedobré vzťahy v rodine, deti môžu príspevok pre rodičov odmietnuť. Okrem toho však určite existuje aj (neveľká) skupinka dôchodcov, ktorí z rodičovského dôchodku dokážu vyťažiť slušné peniaze – ak napríklad majú viacero výborne zarábajúcich potomkov.

Zámer vlády prezentovaný ministrom Tomášom prepokladá 13. dôchodok vo výške 604 eur. Mal by okrem rodičovského dôchodku nahrádzať aj koncoročnú sociálnu dávku, ktorou Matovičova vláda nahradila 13. dôchodok schválený tesne pred voľbami 2020 Pellegriniho vládou. Nechcem zachádzať do podrobností, no približne 80% dôchodcov by malo na tomto spôsobe pomoci profitovať. Verím, že čísla poskytnuté sociálministerstvom a sociálpoisťovňou v tomto údaji neklamú. Rodičovský príspevok nemá byť zrušený, keďže na zmenu ústavy koalícia nemá dosť ľudí, ale má byť nahradený dvojpercentným príspevkom z daní, ktorý doteraz mohli ľudia poskytovať len pre rôzne kultúrne, spoločenské, sociálne, charitatívne, športové, či iné ustanovizne podobného charakteru a zamerania.

Protesty voči tejto forme trinásteho dôchodku spočívajú hlavne v dvoch bodoch:

  • niektorým dôchodcom zníži príspevok, ktorý by poberali pri zachovaní pôvodného rodičovského dôchodku. V blogu je spomenuté, že by sa to malo týkať približne 20% dôchodcov.
  • znížia sa dvojpercentné príspevky pre rôzne mimovládne mimovládne organizácie a občianske združenia. Tento argument je trochu oslabený prísľubom vlády o tom, že organizáciám poskytujúcim rôzne formy sociálnej a charitatívnej pomoci ľuďom, bude strata kompenzovaná.

Aké by mohlo byť riešenie typu „vlk sýty a koza celá“? Nuž, domnievam sa, že celkom jednoduché. Stačilo by upraviť spomenutý článok 39(5) ústavy v tom zmysle, že osoba, ktorej by mal byť príspevok poskytnutý, má nárok odmietnuť ho a nahradiť ho inou formou. V ľudskej reči by to znamenalo, že dôchodca si môže vybrať medzi sociálnou dávkou plus rodičovským príspevkom poskytovaným dnes, alebo trinástym dôchodkom navrhnutým vládou. Presnú formuláciu textu rád prenechám profesionálom a predpokladám, že na takýto zásah do ústavy by sa malo nájsť dostatok hlasov aj z opozičných parlamentných lavíc. Nedotklo by sa to tých nešťastných dvoch percent a žiadnemu dôchodcovi by z peňazí neubudlo.

Navrhované riešenie by bolo o čosi drahšie, ako výpočet ministerstva sociálnych vecí. Nešlo by však o žiadny extrém, ubudlo by možno niekoľko desiatok miliónov evráčov slovenských z rozpočtu sociálnej poisťovne. Nestálo by však navrhované riešenie za to? Nikomu by neuškodilo a zapchalo by zobáky najhlasnejším kuvikom. Ako som už skôr spomenul – vlk sýty a aj koza kompletná. Nestálo by to aspoň za úvahu?

 

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

Moment dopadu balistickej rakety na iracké mesto Erbil

Úder na Sýriu. Izrael zasiahol budovu bezpečnostných síl v Damasku

02.05.2024 23:01, aktualizované: 23:25

Sýrske štátne médiá o údere bezprostredne neinformovali.

ucla

USA: Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

02.05.2024 22:22

Polícia zlikvidovala barikády a začala vypratávať tábor demonštrantov.

trump

Ďalší útok na Kapitol? Výsledky volieb uznám, len ak budú čestné, uviedol Trump

02.05.2024 21:52

Podobné slová použil aj v rokoch 2016 a 2020.

Miloš Vučevič

Smer Moskva. Srbský parlament potvrdil novú vládu, na niektorých ministrov sú uvalené sankcie

02.05.2024 21:19

Vučevičovu vládu po búrlivej dvojdňovej rozprave podporilo 152 z 250 poslancov.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1912454x
Priemerná čítanosť článkov: 5254x

Autor blogu