Založ si blog

Parlamentný Brumteles

Ešte ako dieťa som v čiernobielom televízore sledoval rozprávku o čertovi Brumtelesovi. Už si z nej pamätám len zopár fragmentov – že bábkovému Brumtelesovi prepožičal hlas fenomenálny Jozef Króner, že čertisko miloval oblizovanie železa a že bol z hlbín pekla na zemský povrch vyslaný aby škodil. Od jeho poslania sa odvíjal i často používaný slogan: Škodiť, škodiť, škodiť!

Parlamentná opozícia si pravdepodobne neuvedomuje, že prevzala rolu čerta Brumtelesa a že sa silou-mocou snaží o uvedenie jeho sloganu do života. Obštrukcie, ktoré uplatňujú naozaj pri každej možnej aj nemožnej príležitosti o tom svedčia. Majú 5-6-7-hodinové čítania pozmeňujúcich návrhov k rozpočtu, ktorým nerozumie nielen divá sviňa, ale ani ich predkladatelia, iný význam ako škodiť, škodiť, škodiť? Škodia parlamentnej práci, škodia zdraviu nočných heroických recitátorov týchto návrhov, túžia škodiť riadnemu finančnému chodu štátu.

Ako to už v rozprávkach býva, snahy čertovskej entity o škodenie, škodenie, škodenie vypálili vždy opačne a Brumteles sa v konečnom dôsledku prejavil ako nesmierne užitočný element. Mám silný pocit, že snahy opozície o škodenie, škodenie, škodenie dopadnú rovnako. Že oveľa viac ľudí pochopí, že ich jedinou schopnosťou je deštrukcia. A že odmena za deštrukčné snahy bude veľmi pripomínať tú Brumtelesovu: budú môcť rovnako ako on lízať lokomotívu.

Technická poznámka: na základe bábkového seriálu sa svojho času stala populárnou prezývka Brumteles. Má ju v mene aj film z roku 1982 Chlap prezývaný Brumteles v hlavnej úlohe s Vladom Müllerom. V žiadnom prípade nechcem prirovnávať „prácu“ parlamentnej opozície k tomuto dielu a k výbornému výkonu jeho hlavného predstaviteľa.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

Ukrajina, vojak

Austrálsky generál pre Pravdu: Ukrajina čelí pochmúrnym scenárom, Západ musí zmeniť ruskú stratégiu

03.05.2024 05:00

Austrálsky generálmajor vo výslužbe Mick Ryan sa nedávno vrátil z cesty po Ukrajine. „Čím dlhšie vojna trvá, tým rýchlejšie sa Rusi učia," vraví.

Moment dopadu balistickej rakety na iracké mesto Erbil

Úder na Sýriu. Izrael zasiahol budovu bezpečnostných síl v Damasku

02.05.2024 23:01, aktualizované: 23:25

Sýrske štátne médiá o údere bezprostredne neinformovali.

ucla

USA: Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

02.05.2024 22:22

Polícia zlikvidovala barikády a začala vypratávať tábor demonštrantov.

trump

Ďalší útok na Kapitol? Výsledky volieb uznám, len ak budú čestné, uviedol Trump

02.05.2024 21:52

Podobné slová použil aj v rokoch 2016 a 2020.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1912520x
Priemerná čítanosť článkov: 5254x

Autor blogu