Založ si blog

Premiérov psychický stav: vec verejného záujmu

Verejný záujem je „taký záujem, ktorý prináša majetkový prospech alebo iný prospech všetkým občanom alebo mnohým občanom“. V protiklade k nemu stojí „osobný záujem“, t.j. záujem prinášajúci majetkový alebo iný prospech verejnému funkcionárovi alebo jemu blízkym osobám.
Voľne podľa ústavného Zákona 357/2004 Z. z. o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov

Z tejto jednoduchej definície by mohla vyplývať dôležitá skutočnosť – verejným záujmom občanov Slovenskej republiky je informácia o psychickom stave ich premiéra. Isteže, kríži sa s individuálnym právom pána premiéra na ochranu osobných údajov. Lenže…

O pánovi premiérovi viacerí jeho protivníci a občas dokonca i jeho teoretickí priaznivci naznačujú, že má vážnu psychiatrickú diagnózu, že absolvoval niekoľkomesačné liečenie na klinike v zahraničí, a že aj jeho „modrá knižka*“ je údajne dôsledkom tohto stavu. Môžu nás v tomto smere presvedčiť i viaceré statusy pána premiéra na sociálnych sieťach, ktoré by svojim jazykom i obsahom svedčali skôr jedincom vo vrcholiacej puberte. Svoje miesto v tomto výpočte majú i citové výlevy predsedu vlády počas niekoľkých jeho „plačoviek“. Oprávňuje nás to položiť otázky:

Je pán premiér psychicky chorý? Je psychicky chorý človek spôsobilý viesť exekutívu Slovenskej republiky?

Vzhľadom na to, že psychiatrická diagnóza človeka na poste s vysokou rozhodovacou právomocou by mohla spôsobiť štátu škody veľkého rozsahu, majú občania Slovenska vo verejnom záujme právo poznať odpoveď na položené otázky. V USA, ospevovanom etalóne demokracie, je štandardné, že prezident zverejňuje správu o svojom zdravotnom stave. Pokiaľ by sa k takémuto kroku odhodlal i náš premiér, tak by mohol zatvoriť ústa všetkým kuvikom švitoriacim o jeho mentálnej nespôsobilosti zastávať úrad. Samozrejme len v tom prípade, keby preukázal, že nie je vlastníkom papierov na hlavu.

Obávam sa však, že pán premiér k podobnému kroku z jemu (a čiastočne i nám) známych dôvodov nepristúpi. Teda – nepristúpi na to dobrovoľne. Mohol by ho k tomu dotlačiť oprávnený verejný záujem?

 

 

*modrá knižkadoklad, na základe ktorého bol jej vlastník zbavený brannej povinnosti, nemusel absolvovať základnú vojenskú službu. Priznávala sa prevažne zo zdravotných dôvodov.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1911285x
Priemerná čítanosť článkov: 5251x

Autor blogu