Založ si blog

Naučí sa financminister počítať?

Včera sa minister financií zmohol (konečne!) na čosi, čo nazval „miliardovým plánom obnovy Slovenska“. Nechcem tu a teraz rozvíjať teórie o všeobecnosti jeho „plánu“ bez náznaku jediného konkrétneho opatrenia, alebo o súvislostiach dôchodkovej reformy a zvyšovania spotrebných daní s riešením následkov koronakrízy. Na tú tému je a bude uverejnených dostatok kritických článkov. Chcem len podčiarknuť jeden nepovšimnutý detail. Maličkosť, vďaka ktorej sa vieme presvedčiť o (ne)dôveryhodnosti plánu vyprodukovaného financministrom. A aj o potvrdení jeho (ne)kompetentnosti.

O čo ide?

Nuž, pán minister Heger – ako to už uňho býva dobrým zvykom – sa nechal zviesť ku kritike hospodárenia vlády za čias smeráckej vlády. A napočítal, že v rokoch 2013 – 19 smeráci vylepšili príjmovú časť rozpočtu o 4 miliardy evráčov slovenských a na výdavkoch utratili o 2,1 miliardy tých istých peňazí viac oproti rozpočtu. Čím vraj ukrátili rozvoj Slovenska o 6,1 miliardy našich zadunajských toliarov… Na linkovanom videu nájdete túto pasáž niekde okolo 31:20.

Neviem kto učil pána ministra počty na prvom stupni základnej školy, no buď to bol babrák, alebo dostal do ruky Edka Hegera s hlavou dubovou, neschopnou pochopiť sčítanie a odčítanie. Ono je to totiž tak, že príjmy a výdavky stoja na opačných stranách rozpočtu a sčítať ich síce môžeme, no musíme pritom dbať na príslušné znamienko. Zvykne to byť tak, že príjmy mávajú znamienko plusové a výdaje mínusové. No a koľko bude súčet +4 a -2,1? Nože, žiačik Heger, zvládnete to?

Toto je len brutálne náročná matematika (teda brutálne náročná pre pána ministra). Ostáva nám ešte spomenúť základnú logiku. Tú logiku, ktorá sa na školách nevyučuje, ale nejakou jej formou disponuje každý jedinec pod pomenovaním sedliacky rozum. Alebo fištrón, prípadne chochmes. Logika pána ministra tvrdí, že ak štát vybral o 4 miliardy viac, ako naplánoval, a minul menej, ako bol spomenutý nadmerný výber, tak občanov štátu tým ochudobnil. Logika, hnusoba jedna, je teda nepriateľom pána Hegera a neupozornila ho, že suma 1,9 miliardy (poznámka pre pána ministra – to je rozdiel medzi 4 a 2,1) poslúžila na zníženie zahraničného dlhu Slovenskej republiky.

A to najpodstatnejšie – smerácke vlády nemohli „ukrátiť“ obyvateľov Slovenska o viac, ako 4 miliardy, aj keby ako strašne chceli. Pretože viac peňazí navyše nevybrali… Príklad pre skalných voličov OĽaNO: ak idete do krčmy s úmyslom utratiť svoju jedinú stovku a cestou nájdete 40 eur, tak v krčme sa pokojne môžete rozšantiť a utratiť 121 eur. Ale utratiť 160 nemáte šancu, ak vám len krčmár nenaleje na sekeru.

Je celkom možné, že voliči pána ministra jeho vystúpenie ocenia potleskom. Je však reálne, že tých voličov bude výraze menej v porovnaní s februárom 2020.

Lacrimae Rerum

16.05.2024

Citát: Sunt lacrimae rerum et mentem mortalia tangunt. (Veci môžu plakať a smrteľné veci sa dotýkajú mysle.) Povzdych z Vergíliovho eposu Aeneis nad obrazom skazy Tróje je nadčasový a v týchto dňoch sa nás kruto dotýka. Nemá zmysel vyjadrovať viac pobúrenia, ako bolo vyjadrené, nemajú zmysel prejavy zlosti, znechutenia, či nepochopenia nad mieru, akou už boli vyjadrené. [...]

Pár slov o verejnoprávnosti

08.05.2024

Dnes nepracujeme. Je sviatok – ale to je asi jediné, čo sa o dnešnom dni dozvieme z médií. Väčšia časť mládeže vie iba toľko, že dnes nemusí ísť do školy… Dnes by sme si mali pripomenúť koniec druhej svetovej vojny. Je si čo pripomínať, zabila na celom svete okolo 60 miliónov ľudí. Lenže v médiách, aj v tých verejnoprávnych, o tom ani bú, ani mú. Lebo [...]

Je Zem naozaj guľa?

05.05.2024

Na verejnosť ktosi vytiahol čosi o guľatosti našej rodnej planéty. A pánovi Lukášovi Machalovi ten ktosi prisudzuje tvrdenie, že Zem nie je guľatá. Kto je to ten ktosi? Nuž, médiá hlavného prúdu, takzvaný mainstream… Nechcem sa púšťať do diskusie ako pán Machala myslel svoje výroky. Aj keď si myslím, že išlo skôr o nešikovné prirovnania a o výzvu na [...]

Benjamin Netanjahu / Benny Ganc /

Ganc dal Netanjahuovi ultimátum, požaduje do 8. júna plán pre Gazu

18.05.2024 22:05

Premiér jeho návrhy označil za eufemizmy, ktoré predznamenávajú porážku Izraela.

tbilisi, gruzínsko, protest

Gruzínska prezidentka vetovala sporný zákon o zahraničnom vplyve

18.05.2024 17:08

Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dosť poslancov, aby veto hlavy štátu prehlasovala.

handlová, fico, atentát

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom cez sociálnu sieť

18.05.2024 15:10

Prokurátor sa stotožnil s podnetom polície na vzatie obvineného do väzby, rozhodne o nej súd.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 367
Celková čítanosť: 1920957x
Priemerná čítanosť článkov: 5234x

Autor blogu