Založ si blog

Prečo je plošné testovanie sprostosťou

Už je to tady, už je to tady… Pána premiéra prepadol nápad – pretestovať celú krajinu, byť tak prvý na svete a nezmazateľne sa zapísať na čelo zoznamu anticovidových hrdinov. Skúsme posúdiť zmysel tohto veľkolepého plánu.

  • Logistika. Pánovi premiérovi chýba predstavivosť, vo veľmi veľkých počtoch obyvateľstva sa pokúša zorientovať rovnako, ako vo firme s 20 zamestnancami. Testy sa majú uskutočniť na 6000 odberných miestach, každé má obsluhovať 7 ľudí. Odkiaľ sa objaví tých potrebných 42 000 odborníkov? No, možno nemusia byť všetci odborníkmi, je potrebná aj administratíva, no v každom prípade tam bude musieť byť 6000 doktorov zaškolených na prácu s testovacími prístrojmi. Máme ich? Ako to vychádza s časom potrebným na testovanie? Ak jeden človek zaberie 5 minút (v tom je započítané zápis jeho údajov, odber vzorky a jej úprava v prístroji na to určenom), tak pri 12 hodinách nepretržitej práce sa dá za deň otestovať  na 6000 odberových miestach 864 000 ľudí.
  • Matematika. Predpokladajme, že logistiku nejako zvládneme – aj keď do nej musíme zarátať aj predchádzajúcu komunikáciu úradov s obyvateľstvom a organizačné zabezpečenie, podobne ako pri voľbách. Optimisticky predpokladajme, že všetko prebehne úspešne a dopracujeme sa k nejakým výsledkom. Predpokladajme i to, že testy budú fungovať s vynikajúcou presnosťou, s 99-percentnou úspešnosťou. Pri vysokej účasti 3 milióny obyvateľov by to znamenalo, že aj keby bola celá populácia krištáľovo bezvírusovo čistá, tak testy označia 30 000 ľudí za infikovaných. Čo s nimi? Zavrieť ich do karantény aj s rodinnými príslušníkmi? A čo ak je test spoľahlivý povedzme na 95%? Alebo na 90%? Kto vystopuje státisíce kontaktov týchto „infikovaných“? Táto posledná otázka však už nepatrí do matematiky, ale do predchádzajúceho bodu, do logistiky.
  • Zdravý rozum. Pri spomenutej účasti 3 milióny občanov na plošnom testovaní sa dostaneme približne k účasti 70% tých, ktorí by mali byť testovaní (testovanie sa nemá týkať detí do 10 rokov). Testovanie dospeje k nejakému výsledku a vyhodí nám počet infikovaných osôb. Ak by boli testy nespochybniteľné a na 100% presné, tak sa dostaneme povedzme k číslu 300 000 infikovaných. Čo s tým urobíme? Zavrieme ich spolu s rodinami a budeme ich strážiť pod bodákmi? Nezabúdajme, že medzi nimi bude veľa ľudí z profesií nutných pre zabezpečenie základných potrieb, zamestnancov elektrární, vodární, obchodov, vodičov pre prepravu potravín, lekárov a zdravotníkov. No a v populácii zostane ešte stále pobehovať nejaký ten milión neotestovaných jedincov, ktorí teoreticky môžu naďalej pestovať stáda vírusov. A kto vlastne dohľadá všetkých tých infikovaných a ich kontakty, keď dnes to nestíhame pri 1500 – 2000 prípadoch?

Dalo by sa toho napísať oveľa viac, no toto najpodstatnejšie by mohlo stačiť. Prospech z testovania by však mohlo mať niekoľko ľudí, napríklad štatistici zaoberajúci sa epidemiológiou, alebo firmy dodávajúce štátu 13 miliónov testov za vyše 50 miliónov eur. A ten najdôležitejší – premiér štátu s menom vytesaným do kameňa. Otvorenou ostáva zatiaľ otázka, či je to kameň s menami mysliteľov, alebo hlúpych egoistických maniakov.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

gaza

Izrael dal Hamasu ultimátum: Máte týždeň, potom vstúpime do Rafahu

03.05.2024 20:20, aktualizované: 22:18

Izrael dal palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas týždeň na to, aby prijal dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1912703x
Priemerná čítanosť článkov: 5255x

Autor blogu