Založ si blog

Ľalia a krumpla

Motto 1:
„Pamätajte, že najkrajšie veci na svete sú najmenej užitočné; napríklad pávy a ľalie.“ John Steinbeck

Motto 2:
„Bílá, neb sivá, a okruhlá krumpla, která sa običajňe i bez masa jedává.“
Anton Bernolák

Máme prezidentku, priamou voľbou ustanovenú do pozície prvého občana štátu. Možno by dakto chcel na tomto poste vidieť niekoho iného, ale… demokracia. Je to pani sympatická, navonok nekonfliktná, s kultivovaným vyjadrovaním a vystupovaním. Nerobí nám hanbu porušovaním protokolu a pri každej príležitosti vie prezentovať módne trendy v oblečení. A to je asi tak všetko, je to skrátka okrasný kvet, ktorý úžitok neprináša. Jednoducho ľalia.

Krumpla (žiadna krumpľa, Bernolák je Bernolák!) je zasa rastlina výsostne užitočná. V našich končinách sa síce udomácnila pomerne nedávno, masívne pestovanie zemiakov začalo až začiatkom 19. storočia, no odvtedy sa stihla stať slovenským chlebom. Húževnatá plodina sýtila našich prarodičov i v čase, keď chleba nebolo.

A presne toto by sme potrebovali v dnešných ťažkých a čudesných časoch – nie ľalie, ale krumple.

Možno prvým krokom pre transformáciu z ľalie na krumplu urobila pani prezidentka včera požiadavkou na demisiu predsedu vlády. Konečne, no radšej neskoro, ako nikdy, a radšej niečo, ako nič. Možno by mala mať na pamäti, že zababrať sa hlinou nie je hanba, že krumpla má pekné kvety a spočiatku tiež slúžila ako okrasná rastlina.

 

(uverejnené v Slovanských Novinách)

 

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

vojna na Ukrajine, Charkov, záchranári, ruský útok, bombardovanie

New York Times: Charkov je nezlomný. Bombardované mesto napriek strachu žije

27.04.2024 07:30

Každodenné ruské útoky u obyvateľov Charkova stupňujú obavy, ale život v meste sa nezastavil, napísal denník The New York Times.

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30, aktualizované: 07:34

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1910746x
Priemerná čítanosť článkov: 5249x

Autor blogu