Založ si blog

Riadená demolácia konšpirácie

Priamo úmerne s blížiacim sa 11.septembrom sa začínajú množiť konšpiračné články o príčinách pádu dvojičiek. Jeden z nich sa stal dokonca bestsellerom v čítanosti denníka Pravda a aj lídrom čo sa počtu komentov týka. Len pre doplnenie: denník SME uverejnil článok, ktorý publikované údaje stavia do trochu iného svetla. Ak to mám zhrnúť, tak ide o neseriózny spôsob publikácia v treťotriednom plátku a o to, že „vedci“ podpísaní pod článkom sa zaoberajú úplne inou vedou, aká by k hodnoteniu pádu budov náležala.

Poďme sa však aj my venovať katastrofe spred 15 rokov. Trochu inak – a porozmýšľať o konšpiráciách. Skúsim sa vyhnúť odborným vyjadreniam, aj keď som študoval stavbárinu a diplomovku som robil zo statiky oceľových konštrukcií. Ono je to totiž tak, že statika je exaktná veda a ľubovoľné tvrdenie tváriace sa ako odborné by bez potrebných vstupných informácií (ktoré nemám) malo rovnakú úroveň, ako tvrdenia tých prepytujem vedcov zo spomenutého článku. Oprime sa o konšpiračné tvrdenie, že američania si budovy z 11.9. zničili sami, pravdepodobne riadenou demoláciou a skúmajme ho normálnym ľudským rozumom. Vopred sa ospravedlním – ak sa v texte nájdu vyjadrenia ironické, sarkastické, ba až cynické, tak ich cynizmus nie je namierený proti obetiam atentátu, ale proti konšpirátorom.

Dôvody. Prečo by to američania mali robiť? Nuž, pár odpovedí sa nájde -povedzme, že hľadali zámienku ako sa dostať do Afganistánu. Bolo by kvôli tomu naozaj potrebné likvidovať WTC? Myslím, že to je zbytočná nadpráca. Stačilo by niekoľko jednoduchších samovražedných atentátov v centre niektorého amerického veľkomesta. Cynicky poviem, že zabíjanie by bolo oveľa jednoduchšie, mŕtvych by bolo podstatne menej, no zámienka by bola úplne rovnaká. Potvrdzuje to i skutočnosť, že pre inváziu do susedného Iraku stačilo nepotvrdené prehlásenie o existencii zbraní hromadného ničenia, žiadne atentáty neboli potrebné. Okrajovo sa v diskusiách spomína i alternatíva poistného podvodu – z WTC vraj boli pred udalosťou vynesené tony zlata a krátko pred tým bola poistená proti teroristickému útoku. Nuž, poistka proti teroristom bola dôsledkom pokusu o atentát na budovu nejakým snaživcom počas olympiády v Atlante 1996. Odvtedy sa mimochodom výrazne sprísnili podmienky vstupu do výškových budov. Poistný podvod by znamenal, že o plánovanom atentáte by muselo vedieť oveľa viac ľudí ako je zdravé. Okrem toho by ním jedna súkromná spoločnosť síce získala, no iná (poisťovňa) by výrazne stratila. V čom by spočíval zisk pre USA ako celok?

Naozaj riadená demolácia? Pozastavme sa i tu. Načo by bolo dobré zdvojiť atak pomocou lietadiel s demoláciou budovy? Predsa pokiaľ by do dvojičiek lietadlá narazili a budova by zostala stáť, tak dôsledky by boli úplne rovnaké, možno by bolo menej mŕtvych. Domnievam sa, že o zrútenie budov vôbec nešlo, že to bol popri útoku na symbol americkej moci len bonus navyše. Byť na mieste teroristov, tak si za cieľ vyberiem radšej Sochu Slobody, aj keď pripúšťam, že je menšia a ťažšie by sa triafala.

Spôsoby. Každá z budov WTC mala pôdorys 63×63 metrov, 109 podlaží a 35 000 oceľových nosných stĺpov. Riadená demolácia takéhoto objektu sa doteraz v histórii stavebníctva neuskutočnila, takže jej vykonávatelia by museli postupovať metódou pokus-omyl. Pričom pokus by mali iba jeden. Tu je treba uviesť, že percento nevydarených demolácií veľkých objektov (nekonšpiračných demolácií, s dostatkom času a priestoru na prípravu a realizáciu) nie je síce veľké, no je nezanedbateľné. Dôsledkom nepodarkov v tejto oblasti je nezrútená časť objektu a zjavné príznaky pre to, že bol naozaj vystavený pokusu o demoláciu. Priaznivcov amerických filmov upozorním, že sú síce zvyknutí na odpaľovanie priehradných hrádzí pomocou dvoch šúľkov dynamitu, no v reálnom svete to funguje predsa len trochu inak. K prevažnej väčšine nosných stĺpov (zopakujem, bolo ich 35 000) je treba pripevniť balíček s trhavinou a odpaľovacím zariadením. Ktoré musí byť veľmi presne (rádovo v desatinách sekundy) synchronizované s kamarátmi. Tie stĺpy samozrejme neboli holé oceľové I-profily, boli napríklad obložené rôznymi, neraz drahými materiálmi. Ktoré bolo treba rozobrať a potom znovu poskladať (prípadne rozbiť a znovu vymurovať), lebo balíček Cé-štvorky na holej oceli zvykne pútať pozornosť okoloidúcich. Synchronizácia odpalu medzi jednotlivými náložami sa bežne vykonáva ich prepojením káblami, no tu by boli asi dosť nápadné – zostáva nám teda len spojenie bezdrôtové. Čo je dosť veľké riziko, v budove WTC bolo dosť veľa zaujímavých obchodných priestorov chránených napríklad proti odposluchu a priemyselnej špionáži. Ako by tam zafungovalo spojenie? Stačí pritom niekoľko málo porúch spojenia a efekt riadenej demolácie môže byť úplne iný, ako očakávaný.

Ako to realizovať? Nuž, asi jednoducho. Stačí do budovy za dennej prevádzky (v noci vás tam nik nevpustí) navoziť niekoľko ton výbušnín, pravidelne sa podrobovať kontrole ochranky pri vstupe do rôznych firemných priestorov (napríklad bánk), predvádzať SBS materiál ktorý veziete, rozbiť im tam nejaké tie obloženia stĺpov a zamaskovať pred zvedavcami, že im tam kladiete bombičky. Ak som zabudol, tak pripomínam, že aj ochrankári majú pud sebazáchovy a ukladanie výbušnín pod ich zadkami dosť ťažko zdôvodníte národnobezpečnostným záujmom Spojených Štátov. Už viackrát som sa v podobných debatách pýtal konšpirátorov: Máte jasnú predstavu ako by ste podmínovali obyčajný slovenský 13-poschodový činžiak? Bez ochranky, bez bánk, len byty. Stačila by jedna zvedavá dôchodkyňa, ktorá by sa spýtala na nesprávnom mieste a celá diverzná akcia by bola v háji. Ale v pohode, veľmi rád túto otázku znovu hodím do pléna: ako teda na to?

Na záver len krátko: oceľ naozaj nie je horľavá, no oceľové konštrukcie sú i napriek tomu mimoriadne citlivé na zaťaženie požiarom. Je to kvôli tomu, že oceľové stĺpy a prievlaky sa vplyvom vysokých teplôt deformujú a ohýbajú. Strácajú tak výraznú časť svojej nosnosti. Nie je potrebný žiadny nanotermit, naozaj stačí len úplne normálny ohník, možno s trochu vyššou teplotou – ale o to sa niekoľko ton leteckého benzínu určite vie postarať.

Na úplný koniec predsa len jedna konšpirácia, tentoraz moja vlastná. Okolo pádu dvojičiek sa naozaj môžu robiť tajnosti, no dôvod môže byť oveľa prozaickejší. Obe budovy totiž spadli takmer rovnako, ako by ich jedna mater mala a ako sa na dvojičky sluší a patrí. Môže to byť príznakom nejakej systémovej projekčnej chyby, ktorá sa zopakovala na viacerých stavbách. Slabé miesto v konštrukcii takých stavieb sa zrejme rozumným spôsobom opraviť nedá, je ho treba teda len dobre ukrývať pred svetom, aby neprovokovalo ďalších odvážlivcov k pokusom o zopakovanie si 11. septembra.

Každodenné haiku XXX

27.03.2024

Bol veterný deň. Podvečer je sfarbený do karmínova. Použitý obrázok je z verejne prístupných zdrojov. Jeho nekomerčné použitie je v súlade s §§37, 38 a 39 Autorského zákona 185/2015 Z.z. © spozabukakuk

Každodenné haiku XXVIII

24.03.2024

Hľa, ochranári! Toto spáchal lykožrút s vašou pomocou. Použitý obrázok je z verejne prístupných zdrojov. Jeho nekomerčné použitie je v súlade s §§37, 38 a 39 Autorského zákona 185/2015 Z.z. © spozabukakuk

Každodenné haiku XXVII

23.03.2024

Malé Karpaty pod hradbou temných mrakov. Prísľub mokrých dní. Použitý obrázok je z verejne prístupných zdrojov. Jeho nekomerčné použitie je v súlade s §§37, 38 a 39 Autorského zákona 185/2015 Z.z. © spozabukakuk

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 360
Celková čítanosť: 1895416x
Priemerná čítanosť článkov: 5265x

Autor blogu