Založ si blog

Koniec kauzy Gaulieder?

Koncom týždňa priniesli médiá správu o výsledku pitvy tragicky zosnulého Františka Gauliedera. Je potrebné zvýrazniť, že médiám poskytol informácie advokát, ktorý zastupuje rodinu nebohého pána Gauliedera, ešte sa k tejto skutočnosti vrátim.

V moči komunálneho politika sa našli zvyšky lieku Tramadol. Ide o analgetikum, medikament, ktorý sa užíva na potlačenie strednej a vyššej bolesti – zvyčajne proti bolestiam pohybového aparátu. Patrí do skupiny opiátov, pôsobí na centrálnu nervovú sústavu. Môže mať celý rad vedľajších negatívnych účinkov, z pohľadu „kauzy Gaulieder“ je treba spomenúť predovšetkým dezorientáciu, zmätenosť, ospalosť a únavu. Tieto príznaky sa prejavujú pri menej ako jednom používateľovi lieku z desiatich. Je treba dodať i to, že aj napriek faktu, že je len na lekársky predpis, sa užíva celkom bežne.

Médiá, samozrejme, zaňuchali senzáciu. Nadopovaný Gaulieder! To mu musel niekto urobiť! Vražda! Dokonca úkladná vražda!!!

Upokojme sa. Myslím si, že zverejnené informácie hovoria o niečom úplne inom. Médiá vynechali tentoraz informáciu, ktorú samy priniesli – že František Gaulieder trpel bolesťami chrbta, takže mal principiálny dôvod brať lieky proti bolesti. Médiá širokým oblúkom obišli i fakt, že nežiadúce účinky lieku sú len vedľajšími príznakmi a ani zďaleka sa nemusia vyskytnúť u každého užívateľa. Nevšimli si ani skutočnosť, že relatívne ľahko dostupnými sú látky s oveľa vyššími účinkami na orientáciu, zmätenosť, či dokonca spánok a mdloby užívateľa. Za všetky stačí spomenúť liek Rohypnol, ktorý sa preslávil v súvislosti s využívaním jeho hypnotických účinkov niektorými príslušníčkami cechu najstaršieho remesla.

Zhrňme teda fakty: v tele nebohého sa našli stopy lieku, ktorý mohol z prirodzených dôvodov užívať. Nie je žiadny dôvod domnievať sa, že by ho ním mal nadopovať niekto iný – prečo aj, keď jeho účinok nie je v tomto smere zaručený a existujú mnohé iné, účinnejšie a dostupnejšie drogy? Správanie zosnulého v deň úmrtia vykazovalo znaky nelogickosti a zmätenosti. Sťažoval sa na pokazený zámok na aute, aj keď neskôr sa žiadna porucha neobjavila. Chaotickými sa zdajú byť i jeho telefonáty, pričom sa v nich o žiadnom kontakte s niekým cudzím nezmieňuje. Existujú snímky z kamery v obci Trnovec n/ Váhom, ktoré Gauliedera zachytávajú výlučne samotného.

Aký z týchto informácií môžeme vyvodiť záver? Podľa môjho osobného názoru, ktorý si vytváram výlučne na základe informácií z médií, je najpravdepodobnejší nasledujúci scenár tragédie:

František Gaulieder v kritický deň užil liek proti bolesti a z nejakých dôvodov sa na ňom prejavili jeho vedľajšie účinky. Dôvodov pre to môže byť viacero, nemá zmysel všetky faktory vymenovávať. Mohol byť dezorientovaný, jeho správanie mohlo javiť známky nelogickosti a byť chaotické. Mohol byť ospalý a zaspať, alebo dokonca omdlieť – a pokiaľ by sa tak stalo niekde vedľa železničnej trate (ktorá je veľmi blízko miesta jeho predpokladaného pohybu), tak mohol zostať nepovšimnutý i počas tých niekoľkých hodín, ktoré nik nevie zdokumentovať. A ak sa prebral a účinky lieku stále pretrvávali, tak je len krok k tomu, aby sa stalo nešťastie. Môj záver? Tragická nehoda ovplyvnená nešťastnou zhodou okolností. Prečo sa ale doteraz touto možnosťou nikto v médiách nezaoberal? Nuž, vražda i samovražda sa lepšie predávajú, sú oveľa atraktívnejšie…

Vrátim sa ešte k advokátovi, ktorý v médiách vystupuje v mene rodiny Gauliederovcov. Jeho informácie pre médiá sú bulvárneho charakteru a smerujú výlučne k propagácii vlastnej osoby, nie v prospech klienta. Nemôžem sa zbaviť dojmu, že takto sa seriózny právny zástupca nechová. Ospravedlňujem sa za ostré slová, no takýto advokát si zaslúži jediné – razantný kopanec do spodnej časti chrbta.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

medveď

Odstrelom problémového medveďa v L. Mikuláši sa bude zaoberať enviropolícia

23.04.2024 12:55

Občianska iniciatíva My sme les spochybňuje, že pri Liptovskom Mikuláši došlo k usmrteniu správneho medveďa.

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36, aktualizované: 13:08

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.

Russia Ukraine War Struggling Farmer

Zelenskyj umožňuje stíhať veľkých gaunerov. Ministra podozrievajú, že okradol štát o hektáre pôdy

23.04.2024 12:18

Skupina organizovaného zločinu na čele so šéfom vládneho agrorezortu podľa vyšetrovateľov ukradla pozemky v celkovej hodnote 6,85 milióna eur.

Súdna rada

Súdna rada je aktuálne v kompletnom zložení, budúce nominácie nebude komentovať

23.04.2024 12:01

Dvaja z aktuálnych členov súdnej rady, ktorých v minulosti zvolila do funkcie NR SR, však budú túto stredu vypočutí pred ústavnoprávnym výborom.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1909544x
Priemerná čítanosť článkov: 5246x

Autor blogu