Založ si blog

Chémia v službách smrti i života

Prvá svetová vojna bola brutálna. Napriek tomu, že tanky boli len experimentálnymi neohrabanými škatuľami, vojenské letectvo bolo v plienkach a masoví zabijaci v podobe atómových bômb existovali iba v teoretickej podobe.

Brutalitu prvej svetovej stelesňuje predovšetkým zákopový spôsob boja. V špine, blate, vlhku a plesni. Čakanie na hvizd píšťalky, ktorá vyženie vojsko zo zákopu do útoku proti klbkám ostnatého drôtu, rojom guliek zo strojných pušiek, bodákom. To všetko kvôli nádeji na dobytie pár metrov nepriateľského územia…

Jedným z takých frontov bola i oblasť pri meste Yprés, 102. výročie začatia tejto operácie si dnes pripomíname. Yperský oblúk bol posledným miestom v Belgicku, ktoré vzdorovalo Nemcom, a bol zároveň dôležitou prístupovou cestou k strategickým prístavom v Dunkerque a Calais. Neodohrala sa tam bitka jediná, do histórie sa zapísali štyri veľké vojenské strety z tejto oblasti. Desaťtisíce mŕtvych zostali bezmennými, tí sa do histórie zapísali len ako štatistické čísla.

ypres_01

No to najkrutejšie, čo táto udalosť priniesla, sa udialo v apríli 1915. Nasadenie bojového chemického plynu, ktorý bol pôvodne nazývaný plynom horčičným. Na pamiatku miesta bojov, alebo možno na počesť légie mŕtvych, ho dnes poznáme pod názvom YPERIT.

No buďme objektívni. Ono už je to raz tak, že mnohé svinstvá môžu byť aj užitočné. Neskorší výskum yperitu, objavu anglického chemika Fredericka Guthrieho, viedol po prvej svetovej k výskumu cytostatík, ktoré sa dnes využívajú na liečku niektorých typov nádorov. Stali sa súčasťou chemoterapie, užitočnej liečebnej metódy, ktorú však nikomu neprajem zažiť na vlastnej koži.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1908146x
Priemerná čítanosť článkov: 5242x

Autor blogu