Založ si blog

Volebné fiasko Smeru. Naozaj?

Médiá sú toho stále plné. Vraj Smer-SD utrpel v regionálnych voľbách zdrvujúcu porážku, debakel, vraj je to predzvesť jeho konca, vraj by mali nasledovať personálne čistky. Priznávam, že ma to už prestáva baviť.

Každý, kto absolvoval prvý stupeň základnej školy si to jednoducho vie spočítať – Smer má dvoch županov z ôsmich (25% – pri aktuálnych volebných preferenciách okolo 27%) a 92 poslancov z celkového počtu 416 (z toho cca 20 v koalícii s inými stranami). 161 poslancov sa pritom vyhlásilo za nezávislých, čiže zo stranníckych kandidátov Smer urobil 36%, čo je zhruba o 8% viac, ako v parlamentných voľbách. Prečo sa hrám iba so stranníckymi kandidátmi? Nuž preto, lebo len tí sa počítajú do volieb parlamentných, tí nám vládnu na celoštátnej úrovni.

Áno, Smer v týchto voľbách stratil. No nikto už neuvádza z čoho stratil. Nikto si nespomenie na fiasko, ktoré utrpela opozícia v minulých voľbách, napríklad to, že vtedajší počet smeráckych županov tvoril 75% celku. Vtedajší brutálny opozičný kopdoricín médiá komentovali len tak aby sa nepovedalo a aby chúďatkám nespôsobili strašidelné psychické bobo.

Skúsim použiť prirovnanie z inej oblasti: vo futbale môže jedno mužstvo zvíťaziť tesne, ale aj rozdielom dvoch-troch tried. V minulých voľbách to opozícia schytala 9:0. V terajších to bolo oveľa tesnejšie, len 2:1. Lenže každé víťazstvo je víťazstvom, každé sa počíta.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci delili podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1906035x
Priemerná čítanosť článkov: 5236x

Autor blogu