Založ si blog

Koľko kandidátov na ústavných sudcov by malo byť zvolených?

Momentálne prebieha v parlamente cirkus vôkol voľby kandidátov na ústavných sudcov. Nechajme teraz bokom všetky popoťahovanice týkajúcej sa vhodnosti jednotlivých uchádzačov, aj okolo stranníckych dohovorov sprevádzajúcich voľby. Dokonca aj to, či má byť voľba verejná, alebo tajná.

Venujme sa len a len nutnému počtu zvolených kandidátov. V zásade na to existujú dva názory (dvaja právnici by ich určite dali dokopy aj viac):

  • stačí zvoliť len niekoľko kandidátov, prezident je povinný z nich vybrať polovicu
  • je potrebné zvoliť dvakrát toľko kandidátov, ako je voľných miest

Stanovisko divákov sledujúcich klasickú parlamentnú šarvátku sa väčšinou líši podľa toho, komu drukujú. Koalícii postačuje taký počet kandidátov, aby bol zabezpečený aspoň nadpolovičný počet sudcov, opozícia voči tom, ako inak, namieta.

Oprostime sa od stranníckeho, alebo fanúšikovského pohľadu, a skúsme zapojiť normálny rozum. Ak by prezident dostal v „prvej várke“ povedzme šiestich kandidátov a vybral z nich troch, tak zvyšní traja by mohli namietať neregulárnosť výberu. Pretože keby sa dalo objektívne stanoviť poradie všetkých 29 kandidátov a do prvého výberu by sa naozaj dostali šiesti najlepší, tak traja so zemiakovými medailami by utreli hubu napriek tomu, že v celkovom poradí by im patrilo 4., 5., a 6. miesto. Na ústavnom súde by ich nahradili uchádzači hodnotení nižšie.

Toto je jeden argument, podľa môjho názoru zásadnejší. No existuje ešte jeden, oveľa jednoduchší, ba až primitívnejší: ako by mohol prezident vybrať polovicu kandidátov, keby poslanci zvolili a dodali mu nepárny počet ašpirantov? Tomu sa pri voľbe nedá až tak jednoducho vyhnúť, hlavne pri voľbe tajnej. Jeden z nich by asi musel byť sudcom na polovičný úväzok…

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Saleziáni, majstrovstvá Slovenska, hokejbal, kategória U15, Nová Dubnica, mReportér

Aj kresťania sa vedia zabávať. Po omši to roztočili s hokejkami na ihrisku

24.04.2024 05:00

Zábery z vydarenej akcie zachytil mReportér Daniel Imriška.

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1909657x
Priemerná čítanosť článkov: 5246x

Autor blogu