Založ si blog

Tiché slovko o potratoch

Pochod za život vyvolal vášne. Pre mňa osobne vcelku nepochopiteľné, pretože sa domnievam, že o počatom živote by sa mali viesť debaty v trochu inom, zmierlivejšom tóne.

K téme potratov sa už vyjadrili mnohí. Nemienim tu opakovať všetky postoje k tejto výsostne etickej téme. Ani nechcem prikladať polienko na oheň prezentovaním svojho názoru, pretože… pretože tu a teraz názor vysloviť neviem. Myslím si, že s rezolútnymi vyhláseniami v takom extrémnom rozhodnutí je treba počkať až do doby, kedy je človek postavený pred realitu. Špiritizovať od stola je nemiestne, nemorálne, neetické. A aj ten najväčší odporca všetkých potratov by možno nezotrval neochvejne na svojom stanovisku, keby mal naozaj vyberať medzi životom matky a dieťaťa.

Ale nie o tom som chcel, túto parketu ochotne prenechám iným. Rád by som spomenul tých, ktorí akoby stáli bokom, ktorých nik neberie do úvahy a pritom sú v tejto otázke zainteresovaní rovnako, ako matky a otcovia počatých detí.

Lekári, ktorí potraty vykonávajú.

Sú tiež postavení pred etický problém – zobrať alebo nezobrať život malému človiečikovi? Iste, môžeme povedať, že to je slobodná voľba každého lekára a že lekár je len nástroj, ktorý vykonáva vôľu iných. No ja hovorím, že lekár môže svoje stanovisko k potratom po rokoch zmeniť a desiatky mŕtvych detí mu dokážu spôsobiť obrovskú traumu. A hovorím i to, že lekár nie je žiadny nástroj, je to živý človek, ktorý sa k rozhodnutiu, či potrat vykonať, musí dopracovať sám. A potom zostáva tiež sám, len so svojím svedomím.

Pokiaľ by sa všetci lekári postavili proti potratom, tak celá diskusia o nich stráca zmysel.

Tým nechcem povedať, že by to mali robiť, sú profesionáli a svoj postoj  by mali vedieť obhájiť, či už je taký alebo onaký. S vlastným svedomím by sa mali vedieť vysporiadať sami a aj ich rozhodnutia by mali byť naozaj len a len ich vlastnými rozhodnutiami, neovplyvnenými spoločenskými tlakmi a už vôbec nie tlakom ulice.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 06:51

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1910291x
Priemerná čítanosť článkov: 5248x

Autor blogu