Založ si blog

Päťtisíc sviečok za Igora Matoviča

Čísla ako symbol. Niekedy 1488, teraz 5000. Päť tisícok sviečok – za koho? Vraj za 5000 mŕtvych, ktorí by teoreticky mohli žiť.

Nechcem toto tvrdenie spochybňovať. Nemám na to právo, pretože nemám v rukách žiadne údaje. Je mi však úprimne ľúto každého človeka, ktorý mohol žiť, ktorého záchrana bola v našich silách. Opakujem – každého.

Igor Matovič si na hroboch ľudí, ktorí zomreli zbytočne, zasa zatancoval. Prehlásil, že zapáli sviečku za každého človeka, ktorý zomrel zbytočne. Opakujem – za každého. Naozaj zapálil 5000 sviečok? Nuž, ani náhodou….

Niekoľko suchých čísel: bežná sviečka váži 70 – 100 gramov. Z toho si pomerne jednoducho spočítame, že 5000 kusov naberie hmotnosť 350 – 500 kilogramov. Je to plná dodávka sviečok a niekoľko desiatok ľudí, ktorí ich vyložia a rozdajú protestujúcim. A aj ich zapália, nie každý má k dispozícii zápalky alebo zapaľovač. Koľko môže trvať vydanie a zapálenie jednej sviečky? 10 sekúnd? OK, takže dohromady 50 000 sekúnd, pri 10 ľuďoch pracujúcich na ich distribúcii je to 5000 sekúnd na jedného, cca hodina a dvadsať minút.

Logistika demonštrácie tým však nekončí. Z fotografií protestného zhromaždenia je jasne viditeľné, že sviečky neboli uložené príliš nahusto, odhadom jeden kus ma meter štvorcový. 5000 sviečok zaberie plochu 50 árov, pol hektára. Kde sa dá pred úradom vlády zohnať takáto plocha, pán Matovič?

Skrátka – ani náhodou sa neprotestovalo za 5000 mŕtvych. Ach, ako ľahko sa manipuluje s číslami, keď nik nemá ochotu premeniť ich na reálny život… Vyrobila sa kamufláž, veď mŕtvi sa nesťažujú ani keď im Matovič na hroboch odzemky tancuje.

Okrem problémov medzi témou protestu a jeho logistikou je tu však aj problém politický, predvolebný. V súvislosti s dnešným rokovaním NR SR sa často kladie otázka: Prečo na poslednú chvíľu, boli ste tu 8 rokov, čo ste robili doteraz? Pán poslanec Matovič má tú smolu, že rovnakú otázku je možné položiť aj jemu:

Pán Matovič, tí ľudia nezomreli včera. Kde boli doteraz pochované vaše protesty?

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 06:51

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1910296x
Priemerná čítanosť článkov: 5248x

Autor blogu