Založ si blog

Tragifraška Sputnik V: kto je v hlavnej úlohe?

Aby sme si porozumeli hneď skraja: pojem tragifraška sa nedotýka kvalitatívneho hodnotenia ruskej vakcíny a ani ju neporovnáva s konkurujúcimi farmaceutickými produktami. Dotýka sa výlučne Kocúrkova, ktoré okolo tejto vakcíny narobili zvolení a vymenovaní zástupcovia ľudu. Základom hodnotenia bude tlačová beseda expremiéra Matoviča zo dňa 15.4.2020.

Detaily tlačovky si môže vyhľadať každý, kto má chuť obetovať takmer dve hodiny zo života výmenou za one man show (alebo stand up commedy?) súčasného ministra financií. Veľmi stručné zhrnutie: pán expremiér nám povedal, že on, chudák, je lynčovaný novinármi za to, že si dovolil doviezť na Slovensko ruskú vakcínu. Ktorou sa mohlo očkovať takmer okamžite, no vďaka mnohým nepriateľom personifikovaným do osoby riaditeľky Štátneho ústavu pre kontroly liečiv pani Baťovej, je momentálne nepoužiteľná a Rusi žiadajú prvú dodávku vrátiť späť. Meno pani Baťovej vraj na tlačovke zaznelo 97-krát, nemal som chuť preverovať to.

Osobne nemám vôbec žiadnu chuť stavať sa do pozície obhajcu ŠÚKL a pani Baťovej. Nemám na to vôbec žiadne informácie okrem tých niekoľkých, ktoré boli zverejnené v médiách. Takže by som sa rád spoľahol na celkom jednoduché fakty, ktoré sa mi javia ako logické a racionálne.

  1. Pocity versus argumenty: pán premiér drvivú väčšinu svojich postojov komentoval vyjadreniami o dôvere či nedôvere v niekoho, alebo o pozitívnych či negatívnych pocitoch z čohosi. Týmto spôsobom sa vyjadroval (negatívne) o pocitoch z vyjadrení ŠÚKL, o pocitoch z obsahu listu ruskej strany, v ktorom žiadajú vrátenie Sputnika, alebo o dôvere v prácu (ne)kompetentných pracovníkov ministerstva zdravotníctva, ktorí neuhradili faktúru za prvú dodávku Sputnika. I jeho postoj k zmluve s ruskou stranou je založený na pocitoch, keďže ju vraj nečítal… Na druhej strane je tu stanovisko ŠÚKL, ktoré je založené na laboratórnych analýzach a skúškach, ktoré tento ústav vykonáva na základe toho, k čomu ho zaväzuje zákon. Ak niečo zo správy ŠÚKL chce ktokoľvek spochybniť, tak by to mal robiť rovnakou cestou, mal by spochybniť analýzy a údaje, ktoré ústav vypracoval.
  2. Nezrovnalosti v údajoch: Igor Matovič tvrdil, že stanovisko ŠÚKL je dôvodom, pre ktorý Rusi žiadali vrátenie Sputnika. So spustenými gaťami ho však prichytila pani prezidentka, ktorá sa vyjadrila jasne. Dôvody pre vrátenie Sputnika sú iné. Matovič sa snažil kontrovať, vraj neuhradenie platby je len nezaujímavým dôvodom, podstatné je vyjadrenie ŠÚKL o vakcíne. Lenže je tu aj článok New York Times, ktorý hovorí o tom, že dôvodov pre zrušenie zmluvy bolo viac. To by Matovič mal vedieť, keďže list o odstúpení od zmluvy určite čítal. Narážame aj na Matovičove tvrdenia o spôsobe komunikácie ŠÚKL s laboratóriami, ktoré žiada o pomoc pri prepúšťaní vakcíny – tých 40 mailov, ktorými ŠÚKL oslovil certifikované labáky, vraj bolo manipulatívnych, formulovaných tak, že vlastne od nich chceme zamietavé stanovisko. A je tu aj Matovičom spochybnený mail od riaditeľky Baťovej adresovaný ministrovi zdravotníctva, ktorým ho žiada, aby skúšky vykonalo laboratórium SAV, s čím minister súhlasil. V čom porušil ŠÚKL služobný postup?
  3. Časové súvislosti: toto je asi tá časť tvrdení Igora Matoviča, ktorá ho stavia priamo do pochybnej pozície. Tieto dátumy na tlačovke odzneli: 16.2.2021, zasadanie pandemickej komisie, na ktorom zaznelo vyjadrenie Baťovej o tom, že Slovensko nemá certifikované laboratórium na overovanie vakcín. Všimnime si, že to bolo dva dni pred zasadaním vlády 18.2.2021, na ktorom bol nákup Sputnika navrhnutý a vetovaný Zaľuďmi. Tieto dátumy sú možno dôležitejšie, ako si myslíme – uvidíme po odtajnení zmluvy s Rusmi a po kontrole dátumu, kedy bola podpísaná. Ďalším dátumom je 6. apríl, vtedy bol doručený na úrad vlády list ruskej strany o odstúpení od zmluvy a s požiadavkou na vrátenie 200 000 dávok Sputnika. A extrémne dôležitým dátumom je 8. apríl. Vtedy sa konalo rokovanie v Moskve, vtedy bolo uverejnené aj stanovisko ŠÚKL s vetou o tom, že nie je Sputnik ako Sputnik. To bola podľa Matovičovej verzie tá veta, ktorá bola pre vrátenie Sputnika najdôležitejšia. Ale všimnime si, že zaznela niekoľko dní po tom, čo Rusi od zmluvy formálne odstúpili.
  4. Financie: neskoro uhradené platby za Sputnik nám Rusi po pár dňoch vrátili. Podľa môjho jednoduchého pohľadu na zmluvné a finančné záväzky to znamená, že Rusi považujú zmluvu za zrušenú a odmietajú v jej plnení ďalej pokračovať. Základná otázka teda znie: patrí nám ešte 200 000 dávok Sputnika V uskladnených v Šarišských Michaľanoch? A najpravdepodobnejšia odpoveď: nie, nepatria nám, čakajú už na ne Maďari. Akékoľvek skúšky v certifikovanom maďarskom laboratóriu sú len kamuflážou, aby to vyzeralo, že sa niečo deje. A ich výsledok nám bude na dve veci…

Môj osobný názor vychádzajúci z predložených argumentov je, že Matovič je manipulátor, ktorý sa detinským spôsobom snaží zvaliť vinu za vlastné zlyhania na zosobnenie nepriateľa, na ŠÚKL a pani Baťovú. Zneužíva populisticky okolnosť, že Sputnik je časti obyvateľov sympatickejší, ako niektoré iné vakcíny. Podarilo sa okolo neho vybudovať svätožiaru zázraku, ktorý nás môže spasiť, podarilo sa ho postaviť do pozície nespravodlivo odsúdeného.

Sputnik je však len jedna z mnohých vakcín na trhu. Je to tovar, ktorý nám ponúka jedna z farmafiriem, aj keď toto dehonestujúce pomenovanie v súvislosti s Ruskom nezvykneme používať. Sputnik je produkt, ktorý na trhu súperí s inými konkurentmi a na svoje presadenie používa všetky zvyčajné trhové prostriedky. Na druhej strane je vystavený všetkým zvyčajným atakom konkurencie. A to je asi tak všetko, akurát na Slovensku máme tú smolu, že sa do toho zamiešal jeden psychicky chorý človiečik posadnutý mesiánskym komplexom.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1910265x
Priemerná čítanosť článkov: 5248x

Autor blogu