Založ si blog

25% – číslo milované Igorom Matovičom

Matovič má naozaj dôvod milovať numero 25%. Veď to bol volebný výsledok, ktorý ho vyniesol na čelo vlády! Od tých čias sa však už viacero vecí zmenilo, dnes by o 25% mohol iba snívať. A rovnako môže snívať i o (oficiálnom!) premiérskom poste. Nevermore – ako kráka zobákom svojho havrana Edgar Allan Poe. Slovenskí prekladatelia prebásnili „nevermore“ viacerými spôsobmi: nikdy ver, nikdy viac, a viac nie, nič viac – ver…. V každom prípade zmysel zostáva rovnaký.

Hodnota 25% sa však pánovi súčasnému financministrovi natoľko zapáčila, že pri nej zamýšľa zotrvať – pri sadzbe DPH. Zvýšenie zo súčasnej hodnoty 20% síce neznamená zdraženie o celých 5% – je to „len“ 4,17% – no aj tak je to číslo, ktoré prekračuje ročný rast reálnych miezd. Daň z pridanej hodnoty sa pritom týka hlavne tých najchudobnejších, tých, pre ktorých výdavky na stravu, bývanie, energie predstavujú veľmi vysoký podiel z ich mesačného príjmu. Áno, je na svete aj deklarácia o tom, že DPH bude kompenzovaná inak, napríklad zníženou daňou z príjmu. Skrýva sa za mantrou o „celkovom daňovom zaťažení“. Akosi sme sa však zatiaľ nedozvedeli na akú hodnotu by mala byť daň z príjmu znížená. Ani to, ako bude zvyšovanie DPH kompenzované pre dôchodcov a nezamestnaných, ktorí daň z príjmu neplatia.

V neposlednom rade pán financminister ignoruje rozpočty miestnej a regionálnej samosprávy. Pretože príjmy z DPH sú nasmerované do štátneho rozpočtu, no dane z príjmu sú daňami podielovými, ktoré sa rozdeľujú do rozpočtov miest, obcí a krajov. Skrátka a stručne – olúpeným bude občan. Či už cestou vyšších cien v obchodoch, alebo cestou nižších benefitov, ktoré mu dokáže poskytnúť samospráva.

Čo však už pán minister neignoruje, je postavenie zamestnávateľov. Ich sa v drvivej väčšine zvyšovanie DPH nedotkne, zato pri znižovaní dane z príjmu im štát výrazne pomastí bruško. Nečudo, že spokojne čušia sťa voš pod chrastou.

No a popri zvestiach o zvyšovaní DPH sa tu obšmieta i úvaha o starnutí populácie, o náraste počtu dôchodcov a o nutnosti zvyšovania odvodov. Aj pomerne reálna hrozba zvyšovania majetkových daní. Zdá sa, že tento minister financií s kumulovanou funkciou predsedu vlády (bez kumulovanej zodpovednosti za ňu) bude pre občanov Slovenskej republiky vyššou hrozbou, ako onehdá sociálny netvor Kaník…

Na záver postreh, ktorý som pochytil kdesi na nete. Pán Matovič vraj musel byť nadaným dieťaťom, keďže už v trinástich rokoch dosiahol dnešnú mentálnu a intelektuálnu úroveň.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1908521x
Priemerná čítanosť článkov: 5243x

Autor blogu