Založ si blog

Tak riekla prezidentka

Motto: „Dakedy aj z pustej stodoly sova vyletí.“
Slovenské príslovie


Včera, 12. mája pani prezidentka rozhodla: bolo preverených viac ako 500 000 podpisov na petičných hárkoch a petícia za referendum o predčasných voľbách je preto zákonná. Referendová otázka a ďalší postup po prípadnom platnom referende však bude predmetom podania prezidentky na Ústavný súd SR…

A ozvali sa opozičné hlasy, ktoré hovoria, že tento postup predpovedali už dávno. A že je to jasný príznak toho, že pani prezidentka sa výrazne prikláňa na stranu súčasnej vládnucej koalície.

Nie som priaznivcom vládnucej chunty a referendum s dostatočnou účasťou pokladám za legálny cieľ, ako sa zbaviť tejto bandy, prívlastkom na ich adresu sa radšej vyhnem.

A nie som ani priaznivcom pani prezidentky. Lenže v tomto prípade urobila správnu vec! Predpokladám, že to bol skutok nie nepodobný slepému kuriatku, čo našlo zrnko, no jeho efekt je v každom prípade pozitívny. Prečo?

  1. Pani prezidentka sa s overovaním petičných podpisov nijako nebabrala, už po týždni prehlásila ich počet za dostatočný. Napriek tomu, že zákon jej dáva k dispozícii lehotu 30 dní. Rovnako sa nekafrala ani s podaním na ústavný súd, ktoré by malo byť zaslané dnes, 13. mája. Či chcem, alebo nechcem – palec hore.
  2. Pokiaľ by pani prezidentka úmyselne chcela urobiť krok podporujúci súčasnú vládu, tak by referendum vyhlásila aj bez akéhosi ústavného súdu. Referendum sa musí konať do 90 dní po jeho vyhlásení a jeho termín by sa dal veľmi elegantne načasovať na obdobie letných dovoleniek. Bola by účasť 50% oprávnených voličov v takom prípade reálna? Lehota 60 dní, ktorú má ústavný súd na vyjadrenie, vyplní hluché obdobie letných prázdnin a posunie referendum do rozumnejších septembrových alebo októbrových dní.
  3. S pravdepodobnosťou blízkou istote si myslím, že ústavný súd si nedovolí označiť referendovú otázku za protiústavnú, aj keby bola väčšina sudcov o jej protiústavnosti presvedčená. Pretože si určite dokážu predstaviť aký spoločenský výbuch by tým spôsobili. A zrejme si to myslí i pani prezidentka.
  4. Pokiaľ by nepoložila ústavnému súdu otázku o ďalšom postupe po súhlasnom a platnom vyjadrení referenda o predčasných voľbách, tak by sme mohli byť svedkom nechutných následných ťahaníc v parlamente o tom, či si pijavice musia vypustiť rybník, alebo hlasovanie o skrátení volebného obdobia bude otázkou ich prepytujem svedomia. Či chcem, alebo nechcem – zasa palec hore.

Skrátka – rozhodnutie pani prezidentky som ocenil kladne. Ako jedno z mála jej rozhodnutí… Ale ako konštatuje slovenské príslovie, ktoré som použila ako motto – dakedy aj z pustej stodoly sova vyletí. Prípadne keď neprší, tak aspoň kvapká.

 

(Uverejnené v Slovanských Novinách)

 

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

fico, šimečka

Prieskum: Smer vedie, ale PS a Hlas sú blízko. V parlamente by boli aj SNS a Republika

28.04.2024 14:45

Najvyššie preferencie v apríli má strana Smer, ktorá by získala 21,1 percenta hlasov. V parlamente by bolo podľa prieskumu Focusu 7 strán.

Erik Tomáš

Hlas chce mať šéfa NR SR, odvoláva sa na koaličnú dohodu. Podľa Gröhlinga Danko zablokoval voľbu predsedu

28.04.2024 14:41

Pokiaľ by nebol zvolený predseda parlamentu z Hlasu-SD, strana to môže považovať za porušenie platnej koaličnej dohody.

Rafah

Abbás: Útoku na Rafah môžu zabrániť len Spojené štáty

28.04.2024 13:30

Plánovanej pozemnej operácii izraelskej armády v Rafahu na juhu Pásma Gazy môžu zabrániť iba Spojené štáty, uviedol Mahmúd Abbás.

Rusko, Deň víťazstva

Poľský minister: Západ má na výber, či porazí Rusko na Ukrajine alebo na poľských hraniciach

28.04.2024 12:48

Sikorski tvrdí, že keby Putin vyhral, bol by ako Hitler. Zmocnil by sa priemyslu a Ukrajincov by poslal bojovať ďalej na západ.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1911171x
Priemerná čítanosť článkov: 5250x

Autor blogu