Založ si blog

Rôzne čísla, napríklad 363

Hneď z kraja to napíšem, aby nedošlo k omylu: pod číslom 363 mám na mysli tisíckrát omieľaný §363 Trestného poriadku.

Tento paragraf sa stal nástrojom vojny medzi koalíciou a opozíciou. Hlavne v súvislosti so snahou dostať za mreže toľko smerákov, hlasákov a kotlebovcov koľko sa len dá. Medzi dvomi mlynskými kameňmi sa v tejto vojne ocitol generálny prokurátor Maroš Žilinka. Ten Žilinka, ktorému zákon prikazuje zaoberať sa úvahami o použití tohto paragrafu vždy, keď o to požiada strana potýkajúca sa (podľa jej názoru) s nezákonnosťou.

Argumenty úhlavných nepriateľov paragrafu 363, napríklad „právneho experta“ strany SaS pána Baraníka, sú pomerne jednoduché a opakujú sa vo forme, ktorá už nudí. Vraj jeho používanie je zásahom do výkonu súdnej moci, o vine a nevine nemá rozhodovať prokurátor, ale súd. Okrem toho vraj proti §363 neexistuje opravný prostriedok, pretože generálny prokurátor je inštanciou najvyššou.

Skúsme teda nad tým pouvažovať – len tak jednoducho, sedliackym rozumom nezaťaženým fiškáľskym učením. Tak najprv námietka prvá:

§363 do výkonu súdnej moci nezasahuje. Pretože až do podania obžaloby je vyšetrovanie trestnej veci v rukách OČTK a nad jeho zákonnosťou bdie dozorujúci prokurátor. Prokurátori sú však tiež len ľudia a pri dozore nad vyšetrovaním im môže nejaká tá maličkosť ujsť. No a tu nastupuje generálny prokurátor, ktorý má nárok do vyšetrovania svojho podriadeného zasiahnuť a uviesť veci na správnu, ergo zákonnú cestu. Je to ako so zapínaním kabáta – ak si zle zapnete prvý gombík, tak nepokračujete v zapínaní až do konca, ale opravíte sa hneď, keď problém zistíte. A nečakáte kým vás niekto upozorní na kompletne zle zapnutý kabát.

A námietka druhá:

Generálny prokurátor je v zmysle účinnosti §363 naozaj najvyššou odvolacou inštanciou. Tak, ako je ňou napríklad Najvyšší súd vo veciach súdnych, voči čomu nik nenamieta. Na rozdiel od súdov však GP nerozhoduje o akejsi definitíve v trestnom konaní, len odstraňuje nezákonnosť, to mu priamo prikazuje zákon. Čo by sa stalo ak by sa kompetencie GP v „kauze 363“ obmedzili, alebo dokonca zlikvidovali? Nuž, stalo by sa to, že o zákonnosti trestného konania by rozhodovali jeho podriadení počas výkonu dozoru nad jeho priebehom. Okresný prokurátor by mal nárok zasiahnuť do vyšetrovania a odvolanie voči tomu by neexistovalo…

Titulok sľuboval rôzne čísla, takže pridám ešte jedno: 3009

Tým, ktorí sa vyznajú v šifrách typu 1488 je vec jasná, pre ostatných vysvetlím. Je to dátum 30. september. Vtedy by mohla skončiť hrôza, ktorú už tri roky zažívame. A s ňou by do zabudnutia mohla odísť aj stupídna debata o paragrafe 363.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dve vojny?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1908245x
Priemerná čítanosť článkov: 5242x

Autor blogu